Her er 3 gode råd til behandling af hjernerystelse og piskesmæld - måske de vigtigste ting at vide, hvis du eller dit barn har slået hovedet

Jeg møder og hjælper mange med hjernerystelse og piskesmæld og heldigvis oplever jeg, at flere og flere er klar over, at det er vigtigt hvad man gør lige efter uheldet.

Men mange søger først hjælp uger, måneder eller år efter ulykken, når hovedpine, spændinger og smerte ikke er forsvundet. Og det er lidt en skam, for med den rette hjælp kan du måske undgå, at det bliver til kroniske problemer.

Jeg fortæller i videoen her hvad det drejer sig om. Se uddybning nedenfor hvis du vil vide mere.

Hjernerystelse og piskesmæld - det bedste du kan gøre

1. Få ro på nervesystemet

Efter en hjernerystelse eller et piskesmæld, er kroppen i alarmberedskab. Jeg oplever det ofte som om, at kroppen tror der fortsat er fare på færde og er bange for, at slå eller "tabe" hovedet igen. Eller at det hele falder fra hinanden, hvis kroppen ikke holder fast. Det er derfor vigtigt, at få ro på nervesystemet uanset hvilke teknikker du bruger dertil.

Med Kranio-Sakral Terapi er det ofte muligt, at berolige kroppen og nervesystemet helt naturligt. Faktisk kan det være en kæmpe hjælp, at komme samme dag som du fx er faldet af hesten, væltet på cyklen eller kørt galt i bilen. Hvis muligt. Eller snarest derefter. Der er ikke tale om en masse teknikker men primært, at få dit nervesystem til at falde til ro, så det hele ikke spænder yderligere op.

Udover at berolige nervesystemet helt naturligt, som er det første og vigtigste, vil jeg når din krop er klar, også kunne hjælpe dig med at slippe spændingerne og genoptræne hjernen. Ligesom kranieknogler der måske har forskubbet sig i forbindelse med slaget kan sættes blidt på plads.

For mit eget vedkommende var det først, da jeg fik kraniet med i behandlingen, at jeg slap af de mange problemer efter mit piskesmæld. Jeg havde dagligt og konstant ondt i flere år efter ulykken. Så selvom det måske er længe siden du har slået dig, så opgiv ikke.

2. Spis meget mere omega-3

Kroppen har brug for ekstra meget omega-3 når den skal hele fx efter en hjernerystelse, piskesmæld eller anden skade. Omega-3 er nemlig med til at genopbygge ikke bare din hjerne, men hver en celle i din krop.

Da mange er i underskud af omega-3 (ofte uden at vide det) kommer kroppen virkelig på overarbejde efter en ulykke. Jeg oplever, at der er en tydelig sammenhæng mellem dem der har svært ved at komme sig efter en ulykke eller døjer med kroniske smerter, tarmproblemer og andet og dem der er i underskud af de gode fedtstoffer når vi tester blodet. På samme måde ser jeg en væsentlig forskel, når de gode fedtstoffer tilføjes og der er ro på nervesystemet, så kroppen kan optage næring og fordøje ulykken.

Men lige en vigtig ting - selvom din fedtstyrebalance er iorden, så er det stadig super godt, at øge mængden af omega-3 efter en ulykke. Faktisk anbefales op til 9 x almindelig daglig dosis lige efter et uheld, hvis du tager en almindelig fiskeolie.

Hvis du er interesseret i, at vide hvordan din indre balance er og hvad du kan gøre for at hjælpe din krop godt på vej, så kan jeg hjælpe dig med at teste den. Testen kan være med til, at vise dig hvor meget du har brug for og hvor du med fordel kan justere din kost.

Vær opmærksom på, at det ikke kun handler om mængden af EPA og DHA men mere hvor meget du optager. Altså hvor meget af de gode fedtsyrer der rent faktisk går til hjernen og hver en celle i din krop. Det kan også være godt, at spise anti-inflammatorisk, så kroppen ikke også skal kæmpe med fx for meget sukker og syre fra kaffe eller cola.

3. Sørg for ekstra ilt til hjernen

Det er vigtigt, at tage den med ro efter en hjernerystelse og begrænse brug af tv, pc og telefon. Men du skal ikke bare lægge dig i sengen de næste 14 dage med nedrullede gardiner.

Efter en hjernerystelse mindskes blodtilførslen til hjernen og dermed den vigtige ilt, som hjernen også skal bruge for at reparere skaderne. Det er derfor vigtigt, at du trækker vejret dybt og efter et par dages ro kommer ud at gå, så du får ilt og blod til hjernen men uden at provokere symptomerne.

Øg langsomt aktiviteterne og hold rigeligt med pauser hvor du lige kobler fra og fx lukker øjnene et øjeblik, mediterer eller hvad du føler du har brug for.

Vidste du, at du med Trykkammer behandling kan ilte blodet ekstra og dermed hjælpe kroppen til at hele hurtigere?

Jeg bliver nødt til lige at nævne Trykkammer behandling, som ikke ret mange kender til herhjemme. Det er kæmpe stort i udlandet og det forstår man godt, når man ser resultaterne.

Kroppen og ikke mindst hjernen har brug for mest muligt ilt, ikke mindst efter en hjernerystelse. Med Trykkammer behandling kan du ilte blodet mere end du er i stand til med din vejrtrækning. Det blide tryk presser samtidig ilten ud i de beskadigede områder, hvilket fx hjælper din hjerne med at hele hurtigere og øger chancerne for, at du undgår kroniske skader.

På samme måde kan det benyttes hvis du har fået indre blødninger/skader.

Tegn på hjernerystelse

Kvalme, opkast, svimmelhed, balanceproblemer, hovedpine, lyd-/lys følsom, trykkende fornemmelse/spændebånd omkring kraniet, træthed, koncentrationsproblemer, ondt i øjnene o.lign.

Vidste du, at piskesmæld kan blive værre efter 14 dage?

Personligt oplevede jeg, at mine symptomer blev værre ca. 14 dage efter jeg faldt af hesten. Pludselig kunne jeg ikke klappe og blev vildt bange. Det er dog helt normalt.

Jeg møder mange som tog den med ro de første dage. Men i stedet for, at det "værste" var ovre måtte de konstatere, at det blev værre. Det skyldes i min optik, at nervesystemet ikke fik ro og det derfor spænder mere og mere op.

Hvis du vil vide mere, så se også gerne disse sider:

Hjernerystelse kan blive kronisk

Hvert år får 25.000 danskere hjernerystelse. Af dem får 2.500 varige mén som fx hovedpine, nakkesmerter, synsforstyrrelser, svimmelhed, lydfølsomhed og balanceproblemer.

Hjernerystelse kan blive kronisk

Hvorfor er det vigtigt med omega-3?

Her er lidt fakta om hvorfor det er vigtigt med omega-3 og hvad du selv kan gøre for, at komme i balance...

Hvorfor er det vigtigt med omega-3?

Kæbeproblemer efter piskesmæld?

Mange har problemer med kæbespændinger efter piskesmæld og hjernerystelse fordi nakke og kranie ofte er spændt og måske sidder noget og trækker kæben skævt.

Kæbeproblemer efter piskesmæld

3 tips til piskesmæld og nakkeskader

Mange opsøger en kiropraktor men det er vigtigt også, at være opmærksom på selve kraniet...

Piskesmæld og nakkeskader

Når hjernen ikke får ilt nok

Hjernen har brug for ilt og næring for at udvikle sig og ikke mindst for at helbrede skaderne efter en hjernerystelse.

Når hjernen ikke får ilt nok

Test din hjerne på 30 sek.

Hvis din balance er påvirket, hvilket også kan se efter en ulykke, så er din hjerne yderligere på overarbejde. Test den nemt og enkelt.

Test din hjerne på 30 sekunder

Har du spørgsmål eller ønsker du, at booke tid til en behandling?

Har du spørgsmål eller ønsker du, at booke tid til en behandling?