Skip to content

Har du eller en du kender fået hjernerystelse eller piskesmæld?

Ved du hvad du bør gøre hvis du har slået hovedet eller nakken?

Her er 3 gode råd til behandling af hjernerystelse og piskesmæld - de 3 måske vigtigste ting at vide...

Jeg møder og hjælper mange med hjernerystelse og piskesmæld men jeg oplever desværre, at de fleste ikke ved hvad der er bedst at gøre.

Det resulterer i, at alt for mange først søger hjælp uger, måneder eller år efter ulykken, når hovedpine, spændinger og smerte ikke er forsvundet.

Er det længe siden du har slået hovedet, så opgiv ikke. Men hvis det lige er sket, så vil jeg anbefale, at du handler med det samme.

Faktisk kan det være en kæmpe fordel, at få ro på nervesystemet med blide KST teknikker så hurtigt som muligt. Jeg havde fx hænderne på min datter 10 minutter efter hun var faldet af hesten og havde flækket ridehjelmen. Hun var ligbleg, svimmel, kortvarigt væk og havde koldsved. Da vi havde konstateret, at hun kunne bevæge sig var det vigtigste, at få ro på nervesystemet og måske var det medvirkende til, at hun var på benene og i skole igen efter 1 uge.

Husk i øvrigt, at hjernerystelse kan komme i forbindelse med et piskesmæld, selvom du ikke fysisk har hamret hovedet hårdt ind i noget men "blot" kastet hovedet hurtigt eller hårdt frem og tilbage.

Lad mig kort forklare hvad det drejer sig om - ikke mindst til dig der måske har svært ved at læse efter ulykken

Hjernerystelse og piskesmæld - det vigtigste du kan gøre

Få ro på nervesystemet

Efter en hjernerystelse eller et piskesmæld, er kroppen i alarmberedskab. Jeg oplever det ofte som om, at kroppen tror der fortsat er fare på færde og er bange for, at slå eller "tabe" hovedet igen. Eller at det hele falder fra hinanden, hvis kroppen ikke holder fast.

Med Kranio-Sakral Terapi er det ofte muligt, at berolige kroppen og nervesystemet helt naturligt. Faktisk kan det være en kæmpe hjælp, at komme samme dag som du fx er faldet af hesten, væltet på cyklen eller kørt galt i bilen. Hvis muligt. Eller snarest derefter. Der er ikke tale om en masse teknikker men primært, at få dit nervesystem til at falde til ro, så det hele ikke spænder yderligere op.

Udover at berolige nervesystemet helt naturligt, som er det første og vigtigste, vil jeg når din krop er klar, også kunne hjælpe dig med at slippe spændingerne og genoptræne hjernen. Ligesom kranieknogler der måske har forskubbet sig i forbindelse med slaget kan sættes blidt på plads.

For mit eget vedkommende var det først, da jeg fik kraniet med i behandlingen, at jeg slap af de mange problemer efter mit piskesmæld. Jeg havde dagligt og konstant ondt i flere år efter ulykken. Så selvom det måske er længe siden du har slået dig, så opgiv ikke.

Spis meget mere omega-3

Din krop har brug for ekstra meget omega-3 når den skal heale fx efter en hjernerystelse, piskesmæld eller anden skade. Omega-3 er nemlig med til at genopbygge ikke bare din hjerne, men hver en celle i din krop.

Mange er i underskud af omega-3 uden at vide det og kroppen kommer derfor virkelig på overarbejde efter en ulykke. Jeg oplever, at dem der har svært ved at komme sig, ofte er i underskud når vi tester blodet. Ligesom jeg oplever, at det går langt bedre, når kroppen kommer i balance og får tilført de rette ressourcer til at genopbygge efter skaden.

Men selvom din fedtstyrebalance er iorden, så skal du stadig øge mængden af omega-3 efter en ulykke. Faktisk anbefales op til 9 x almindelig daglig dosis lige efter et uheld.

Vær opmærksom på, at det ikke kun handler om mængden af EPA og DHA men mere hvor meget du optager. Hvis du ikke allerede er i balance kan det derfor være vigtigt, at kigge på andre ting også. Men kosten er i det hele taget vigtig, så spis anti-inflammatorisk og hvis du er itvivl, så kontakt mig gerne. Jeg kan blandt andet teste din fedtsyrebalance og på den måde hjælpe dig til at se, om du mangler noget eller omvendt har for meget af noget, som hæmmer kroppen og ikke mindst hjernen.

Sørg for ekstra ilt til hjernen

Det er vigtigt, at tage den med ro efter en hjernerystelse og begrænse brug af tv, pc og telefon. Men du skal ikke bare lægge dig i sengen de næste 14 dage.

Efter en hjernerystelse mindskes blodtilførslen til hjernen og dermed den vigtige ilt, som hjernen skal bruge for at reparere skaderne. Det er derfor vigtigt, at du trækker vejret dybt og efter et par dages ro kommer ud at gå, så du får ilt og blod til hjernen men uden at provokere symptomerne.

Øg langsomt aktiviteterne og hold rigeligt med pauser hvor du lige kobler fra og fx lukker øjnene et øjeblik, mediterer eller hvad du føler du har brug for.

Vidste du, at du med Trykkammer behandling kan ilte blodet ekstra og dermed hjælpe kroppen til at hele hurtigere?

Trykkammer behandling er kæmpe stort i udlandet og det forstår man godt, når man ser resultaterne. Kroppen og ikke mindst hjernen har nemlig brug for mest muligt ilt, ikke mindst efter en hjernerystelse. Med Trykkammer behandling kan du ilte blodet mere end du er i stand til med din vejrtrækning. Det blide tryk presser samtidig ilten ud i de beskadigede områder, hvilket hjælper din hjerne med at hele hurtigere og øger chancerne for, at du undgår kroniske skader.

Tegn på hjernerystelse

Kvalme, opkast, svimmelhed, balanceproblemer, hovedpine, lyd-/lys følsom, trykkende fornemmelse/spændebånd omkring kraniet, træthed, koncentrationsproblemer, ondt i øjnene o.lign.

Vidste du, at piskesmæld kan blive værre efter 14 dage?

Personligt oplevede jeg, at mine symptomer blev værre ca. 14 dage efter jeg faldt af hesten. Pludselig kunne jeg ikke klappe og blev vildt bange. Det er dog helt normalt.

Jeg møder mange som tog den med ro de første dage. Men i stedet for, at det "værste" var ovre måtte de konstatere, at det blev værre. Det skyldes i min optik, at nervesystemet ikke fik ro og det derfor spænder mere og mere op.

Hvis du vil vide mere, så se også gerne disse sider:

Hjernerystelse kan blive kronisk

Hvert år får 25.000 danskere hjernerystelse. Af dem får 2.500 varige mén som fx hovedpine, nakkesmerter, synsforstyrrelser, svimmelhed, lydfølsomhed og balanceproblemer.

Hjernerystelse kan blive kronisk

Hvorfor er det vigtigt med omega-3?

Her er lidt fakta om hvorfor det er vigtigt med omega-3 og hvad du selv kan gøre for, at komme i balance...

Hvorfor er det vigtigt med omega-3?

Kæbeproblemer efter piskesmæld?

Mange har problemer med kæbespændinger efter piskesmæld og hjernerystelse fordi nakke og kranie ofte er spændt og måske sidder noget og trækker kæben skævt.

Kæbeproblemer efter piskesmæld

3 tips til piskesmæld og nakkeskader

Mange opsøger en kiropraktor men det er vigtigt også, at være opmærksom på selve kraniet...

Piskesmæld og nakkeskader

Når hjernen ikke får ilt nok

Hjernen har brug for ilt og næring for at udvikle sig og ikke mindst for at helbrede skaderne efter en hjernerystelse.

Når hjernen ikke får ilt nok

Test din hjerne på 30 sek.

Hvis din balance er påvirket, hvilket også kan se efter en ulykke, så er din hjerne yderligere på overarbejde. Test den nemt og enkelt.

Test din hjerne på 30 sekunder
Scroll To Top