Hjernen har brug for ilt og næring både for at udvikle sig og for at fungere, men også for fx at komme sig efter et slag eller en hjernerystelse - men får din hjerne nok ilt?

Sådan får du mere ilt og næring til hjernen og måske mindre stress, hovedpine, træthed og koncentrationsbesvær

Stress, hovedpine, træthed og koncentrations-besvær kan skyldes, at du ikke får ilt og næring nok til hjernen og måske er det årsag til meget mere end vi tror...

En af de primære årsager.

Altså årsagen til, at vi ikke får ilt og næring nok til hjernen.

Er vejrtrækningen.

Ofte ender vi med, at trække vejret alt for overfladisk.

Måske er du én af dem?

Her er en lille vejrtræknings-test

Når du trækker vejret helt normalt, bevæger din brystkasse sig så? Eller er det maven der udvider sig?

1. Det er brystkassen der bevæger sig

Hvis det kun er den øverste del af brystkassen der bevæger sig eller hvis der næsten ikke er nogen bevægelse eller forskel er på ind- og udånding, så trækker du vejret helt eller delvist “overfladisk”, som man kalder det.

Hvis det er tilfældet, så kan du vinde rigtig meget blot ved at ændre din vejrtrækning.

Jeg oplever, at mange har fået en overfladisk vejrtrækning og en stiv brystkasse, hvor det fx "hakker" lidt når man forsøger, at trække vejret dybt.

Eller hvor det kan være svært, at komme ned i maven.

Hvis du oplever det samme, så er der god grund til, at kigge på spændingerne i din brystkasse og dit mellemgulv mellem brystkassen og maven.

Hvorfor det er vigtigt, har jeg listet op her nedenfor videoen.

2. Maven bliver blød og udvider sig

Hvis du kan trække helt vejret ned i maven, så den bliver blød og udvider sig og uden, at du oplever der er modstand. Så har du en fin dyb vejrtrækning.

Mange gange handler det mere om, at vi husker de dybe vejrtrækninger.

3. Maven og dernæst brystkassen udvider sig

Hvis du udover at "fylde" maven, dernæst også kan fylde brystkassen uden besvær, så har du en god vejrtrækning.

FAKTA: Hjernen er det organ, hvor der sker den største blodtilførsel og her er flere gode grunde til, at trække vejret dybt

Hjernen har brug for så meget energi, at den ville dø efter bare et par minutters iltmangel.

Men en nedsat ilttilførsel kan også mærkes og i værste tilfælde skade hjernens funktion.

Hvis du fx stresser eller bliver bange, så har du sikkert lagt mærke til, at dit åndedræt bliver kortere og hjertet pumper hurtigere. Der skal ikke tænkes så meget men blot handles og det skal gå stærkt.

Men hvis du er stresset i en længere periode eller hvis du går og spænder op i din nakke og skuldre eller din ryg, så kan det på samme måde skabe en hurtig eller overfladisk vejrtrækning.

Det kan også starte i en meget tidlig alder og blive rigtig slemt i teenage årene, hvor man vokser, får bryster og måske har lidt svært ved, at finde sin plads her i livet. Holdningen og måske forfængeligheden i forhold at lade maven blive blød, kan dermed forhindre den gode dybe vejrtrækning.

Men vejrtrækningen er vigtig - ikke mindst fordi:

 • Iltning af blodet og dermed næring til cellerne i hele kroppen sker gennem lungerne/indåndingen
 • 70 % af kroppens affaldsstoffer udskilles gennem udåndingen
 • En dyb vejrtrækning er med til, at massere dine organer
 • Får du ikke ilt nok bliver du træt, stresset og uoplagt
 • Ved en overfladisk vejrtrækning iltes kun halvt så meget blod som ved en dyb
 • Barnets hjerne bruger ca. 50 % af kroppens energi/ilt blandt andet til at udvikle sig og lære sprog, motorik m.m.

Det er så at sige ikke ligegyldigt om du trækker vejret “oppe i brystkassen” eller “nede i maven”.

Eller for barnets vedkommende, om der er en god iltforsyning til hjernen eller blokeringer i brystkassen, nakken eller kraniet.

Ved et åndedræt der primært foregår oppe i brystkassen, cirkulerer omkring en halv liter blod igennem lungerne i minuttet. Det vil sige, at en halv liter blod bliver iltet, som efterfølgende skal rundt med ilt til hele kroppen herunder hjernen.

Hvis du trækker vejret “helt ned i maven”, så iltes blodet dobbelt så meget og du får dermed ekstra ilt til hjernen

Dit åndedræt bliver samtidig roligere og der udskilles affaldsstoffer gennem din udånding.

Et godt og dybt åndedræt, hvor du trækker vejret helt ned i maven, er med andre ord ikke bare livsnødvendigt, men også med til at holde dig ung, sund og rask.

Har du fået hjernerystelse, en hjerneskade eller inflammation i kroppen, så er det altafgørende, at du får ilt til hjernen og de områder der er påvirket

Det er derfor vigtigt, at du trækker vejret dybt og kommer ud at gå, så du får iltet blodet.

Derudover kan det være en rigtig god ide med Trykkammer behandlinger.

Med Trykkammer behandling er det muligt, at sende ekstra ilt til hjernen og ud til hver en celle i kroppen.

Det skyldes, at det blide tryk og den koncentrerede ilt i kammeret ilter den tynde del af blodet, også kaldet plasma'en. Det vil sige, at der kommer ekstra meget ilt i blodet. Også mere end vi er istand til, at skabe med vores vejrtrækning.

Samtidig presses ilten blidt ud til hver en celle i hele kroppen og ikke mindst de beskadigede områder i hjernen.

Hvis du fx har fået en hjerneskade, vil den øgede mængde ilt kunne hjælpe din krop til at heale hurtigere. Ja faktisk har man gennem undersøgelser kunne se, at der efter et længere behandlingsforløb dannes nye blodkar i hjernen.

Hvis du føler, at din vejrtrækning er blokeret eller besværet eller du døjer med hovedpine og er itvivl om det kan skyldes din manglende vejrtrækning, så tag gerne fat i mig.

Ring/sms 30285953

Hvis du har en hjerneskade eller hjernerystelse, så tag også meget gerne fat i mig. En kombination af Kranio-Sakral Terapi og Trykkammer behandling er super effektiv, ikke mindst ved hjernerystelse.

TIP: Her er 2 vejrtræknings-øvelser i bevidst, at trække vejret dybt

Brug 10 min før du skal sove. Læg hænderne på maven lige under brystkassen og luk øjnene. Koncentrer dig kun om vejrtrækningen, der skal helt ned og fylde maven med luft. Lad maven blive stor og blød.

Træk vejret ind mens du uden lyd langsomt tæller til 4, hold vejret mens du igen tæller til 4 (i samme tempo), pust ud mens du tæller til 4, og hold vejret “ude” mens du tæller til 4 før du gentager samme rytme. Fortsæt således indtil du falder i søvn eller finder en dyb ro i kroppen.

Gå fx en lang tur ved vandet. Ved at gå holder du kroppen beskæftiget, men det er ikke en konkurrence om hvor langt du kan nå. Undgå at stresse kroppen, men gå i det tempo der passer dig. Stop ind imellem op og træk vejret dybt ned i maven. Hold vejret lidt og mærk hvordan du kommer dybere og dybere ned i kroppen for hver gang. Mellem 45 og 75 % af kroppen er væske. Vandet har derfor en stærk indflydelse på os, hvis vi lukker havets lyde, vibrationer og dufte ind.

Du er velkommen i Mail-klubben...

Panilla - mindful ro - Mybodyandmind 1500x

Hvis du også gerne vil slippe for skrig og skrål, irriterende indre uro, trælse søvnløse nætter, sorte render under øjnene, forstoppelse, hovedpine, nakkesmerter, kroniske smerter og hvad kroppen ellers kan finde på, når den er på overarbejde...

Hovedpine og migræne

Hovedpine og migræne kan sammen med diverse spændinger også skyldes, at du får for lidt ilt til hjernen.

Har du hovedpine eller migræne?

Din holdning kan gøre dig stresset

Undersøgelser har vist, at en ret ryg og “åben” holdning i bare 2 minutter, øger mængden af testosteron i kroppen med 20 % og sænker kortisol indholdet med 25 %.

Se mere her - din kropsholdning gør dig stresset

Tegn på din hjerne degenererer

Svinger du med armene når du går? Uanset om det er dit barn, der behøver træning. Din partner der er ved at blive stiv. Eller dine forældre. Så...

Tegn på din hjerne degenererer

10 Comments

 1. Clarence den maj 13, 2017 kl. 7:37 am

  Wow! This article is great! Ilearn something
  new everyday! Thnk you! If you dont mind, Id like to reference this post on my
  site. I will link back to this post. Thanks again!

  • Lene Kamilla Hansen den maj 15, 2017 kl. 11:50 am

   Thank you Clarence – ofcourse you are welcome to link anytime you like! Best regards, Lene Kamilla

 2. Preben Larsen den januar 23, 2018 kl. 1:28 pm

  Jeg har problemer med den dybe vejrtrækning ( helt ned i maven ) Har været stresset og anspændt efter en begivenhed i familien. Det medfører, at jeg ligesom mister verden omkring mig. Bliver utilpas og mangler fornemmelse for tid og sted. Jeg har ofte hovedpine og svimmelhed / balance problemer. Jeg blev rigtig glad, ved at læse om din vejrtrækning problemer. Det. Kunne måske være en del af min problematisk. Med venlig hilsen Preben. 28441235.

  • Lene Kamilla Hansen den januar 23, 2018 kl. 8:32 pm

   Hej Preben,
   Vejrtrækningen har meget større betydning end man skulle tro og ofte oplever jeg, at brystkassen bliver lidt “stiv” hvis man er stresset. Det kan derfor også blive sværere at trække vejret dybt når kroppen er presset. Du er meget velkommen til at kontakte mig, hvis du er interesseret i en gennemgang af kroppen og en snak om hvad du selv kan gøre.
   De varmeste hilsner
   Lene Kamilla,

 3. Asta Faldt den januar 19, 2019 kl. 12:45 am

  Jeg har i de sidste 14 dage fået enmærkelig fornemmelse af besvær med frisk luft der hæmmer min vejrtrækningen.det startede sådan i det små,men i nat er det blevet hele tiden også når jeg sidder op, det har jeg ikke mærket før.Der er lige som en tyngende luft i min lejlighed,sådan føler jeg det,og det er helt nyt for mig.hvad kan der være galt.Jeg går.lange ture og har ikke besvær med det overhovedet.Jeg er ellers rask føler jeg selv.

  • Lene Kamilla Hansen den januar 20, 2019 kl. 5:27 pm

   Hej Asta, det er svært at svare på her men jeg synes, at du uanset hvad lige skal snakke med din læge. Hvis du føler, at du fint kan trække vejret udenfor men ikke i lejligheden, så kunne der måske være noget galt indenfor. Kunne der være tale om svamp, fugt eller støv, som du reagerer på?

 4. nasrin den februar 1, 2020 kl. 10:59 am

  Hej Jeg er 50 år.Jeg har problemer med vejrtrækning og hurtigt bankende hjerte . Om natten, når jeg sover, falder jeg i søvn flere gange , og jeg har sammen problem. Uden for mit hus har jeg ikke noget proble .I går var min datter hjemme hos mig, og hun sagde, at hun havde det samme problem i mit hus.Hun siger, at hun ikke har problemer i eget hus eller andre steder.Med venlig hilsen Sherin

  • Panilla (Lene Kamilla) den februar 12, 2020 kl. 8:45 am

   Hej Sherin, hvis det kun er i hjemmet du/I oplever problemet, så skal du nok overveje at tænke i andre baner. Jeg tror på, at der er mere mellem himmel og jord og har selv oplevet at blive påvirket, men det er desværre ikke noget jeg kan hjælpe med. Dbh Panilla

 5. Lene den marts 7, 2020 kl. 7:50 pm

  Jeg har lige sagt mit job op efter mange år, hvor kroppen igennem 1år har forsøgt at råbe mig op med hoste og åndenød pga psykisk stress.
  Jeg ændrede nogle ting i hverdagen bla stå op ved pc f8rsøgtw at blive bevidst om dybere vejrtrækning.
  Jeg fik en vink med en vognstang og røg ba bu på sygehuset og efter opsigelse for 3uger sigende er jeg nu stille påbegyndt dybere vejrtrækning og blir svimmel og har åndenød så jeg kun kan gå små ture. Jeg får kropsterapi for at rette op på krop og psyke.
  Har du gode råd til mig ift vejrtrækning og specielt åndenød? Jeg håber virkelig det er stress som er årsag og jeg kan vandre igen på sigt.

  • Panilla (Lene Kamilla) den marts 9, 2020 kl. 8:51 am

   Hej og tak for dit spørgsmål

   Jeg oplever, at brystkassen og mellemgulvet ofte kan være blevet helt “stift” og det dermed fysisk kan være svært, at trække vejret dybt før det er blevet løsnet. Det kan føles lidt som modstand eller hakken i vejrtrækningen, når man forsøger at tage dybe vejrtrækninger. Så tænker det vil være en god ide, at få din terapeut til at hjælpe dig med at åbne op og løsne spændingerne. Se evt. også mit indlæg omkring skulder-nakke spændinger. De øvelser kunne måske også være gode at supplere med. Du har linket her: https://mybodyandmind.dk/2018/04/5-tips-til-nakke-og-skulderspaendinger/

   At du bliver svimmel i forbindelse med de dybe vejrtrækninger skyldes måske, at du nu får mere ilt til hjernen. Det er kun et godt tegn men kan virke overvældende og det kan derfor være en ide, at starte med de dybe vejrtrækninger mens du ligger ned.

   Sidst men ikke mindst vil jeg anbefale, at du finder noget der kan hjælpe dig med at slappe af og få ro på nervesystemet. Ofte ender vi med at “gøre” en helt masse hvor vi måske har aller mest brug for ro. Dine gåture lyder som god “medicin” og det skal nok blive godt igen.

   Dbh Panilla

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.