Piskesmæld og nakkeskader

Er du styrtet på cyklen, med hesten, på rulleskøjter eller måske kørt galt i bilen?

Piskesmæld, whiplash, nakkeforstuvning/forvridning eller distorsio columna cervicalis som det også kaldes, er et udtryk for en overstrækning eller overbelastning typisk i nakken.

3 tips til dig der har slået hovedet, fået piskesmæld eller en nakkeskade

Har du fået piskesmæld eller på anden måde slået nakken?

Mange opsøger en kiropraktor, men det er vigtigt også at være opmærksom på selve kraniet, om der er stress-symptomer og hvordan resten af kroppen har det.

Her er 3 tips eller 3 ting som det er en rigtig god ide, at være opmærksom på, hvis du har fået piskesmæld:

 

1. Fik hjernen eller kraniet et slag?

I forbindelse med slaget/ulykken kan kranieknoglerne have forskubbet sig eller ligefrem have sat sig fast i en forkert position.

Kranieknoglerne skal kunne bevæge sig for, at vi fungerer optimalt. Oplever du problemer såsom svimmelhed, synsforstyrrelser, hovedpine, migræne, kæbespændinger eller smerter forskellige steder på kraniet/hovedet, så kunne det tyde på spændinger i kraniet.

Slaget og spændingerne fra nakken vil typisk også trække op i kraniet og kan efterfølgende "trække" i kranieknoglerne, så der opstår uhensigtsmæssige spændinger inde i hovedet.

Hvis hjernen får et slag mod indersiden af kraniet når hovedet kastes frem og tilbage, kan piskesmæld ligeledes give hjernerystelse.

Læs eventuelt mere om hvorfor du bør tage hjernerystelse seriøst på linket her: Hjernerystelse kan blive kronisk!

Det er med andre ord vigtigt, at få tjekket og løsnet kraniet for at sikre, at alt sidder og bevæger sig som det skal.

 

2. Har du stress/ stresssymptomer?

Ofte er kroppen på vagt eller konstant på overarbejde efter et uheld og hele nervesystemet er dermed i "alarmberedskab". Uro, dårlig søvn, koncentrationsbesvær m.m. er blot nogle af symptomerne herpå.

Det betyder ikke, at du nu har fået stress eller at der er tale om en psykisk lidelse, men det konstante "pres" som kroppen oplever på grund af de mange spændinger, stresser krop og sind og kan udvikle sig til en depression.

Over halvdelen af alle depressioner og angstlidelser skyldes ubehandlet stress ifølge stress foreningen

At spise piller der "dæmper" smerterne og får kroppen til at slappe kan føles som en hjælp, men i bund og grund handler det jo om, at finde ud af hvorfor kroppen ikke kan finde ro og så skabe balance og ro på nervesystemet igen.

Med denne blide behandling hjælper jeg din krop fri af diverse spændinger, så den kan finde ro, uden at stresse den yderligere - tværtimod.

 

3. Piskesmæld og nakkeskader påvirker ikke kun nakken

Ofte er der naturligvis fokus på nakken og måske ryggen efter et piskesmæld eller en anden nakkeskade. Men det er vigtigt, at være opmærksom på hele kroppen, hvis du vil problemerne til livs.

Jeg oplever, at slaget kan forplante sig og give spændinger og problemer i hele kroppen. Halsen, brystkassen, skulderne og bækkenet er blot nogle af de steder som det også er en rigtig god ide, at tage hånd om.

Halsen og munden

Du har måske hørt om problemer med skjoldbruskirtlen eller oplevet spændinger i og omkring halsen? Det er ikke alle der har fokus på halsen, men det er mindst lige så vigtigt, at få løsnet "forsiden". Halsen kan føles stram eller som om der sidder noget i vejen. Kæberne spænder typisk op og det at få løsnet munden, kan være enormt befriende.

Se evt. Skærer du tænder eller tygger du skævt?  eller Kæbeproblemer efter piskesmæld

Brystkassen og luftvejene

Brystkassen bliver også tit "stiv" og du oplever måske smerter ud i skulder, arme og hænder eller trykken for brystet.

Din vejrtrækning er måske besværet eller måske får du ikke ilt nok til hjernen.

Se evt. også Når hjernen ikke får ilt nok og Mistanke om hjerteproblemer

 

Lænden, bækkenet og halebenet

Spændinger og slag i nakken vil ofte forplante sig ned i lænden. Mange oplever derfor lændeproblemer i forbindelse med nakkeproblemer.

På samme måde kan spændinger i kraniet også forplante sig ned i bækkenet og fx give smerter omkring halebenet, hofterne og ned i benene.

Se evt. også Ved du om dine ben er lige lange?

 

Maven og fordøjelsen

Ved et piskesmæld påvirkes den 10. kranienerve ofte også og dermed hele fordøjelsen.

Dette kan ofte være forklaringen på, at maven enten går i stå (hård mave) eller du fx tager på selvom du forsøger at tabe dig.

Derudover kan der opstå problemer med sure opstød og halsbrand på grund af spændinger omkring halsen og brystkassen.

Se evt. også Sure opstød, halsbrand og reflux

Med andre ord - der er sjældent "kun" tale om smerte og problemer med nakken. Jo længere der går, jo flere problemer oplever du måske.

Du er velkommen til, at give mig et kald, hvis du ønsker en uforpligtende snak om dine symptomer og hvad der måske kan gøres.

Ring/sms til 30285953.

 

P.S. Du skal ikke give op, selvom det er længe siden!

Det er naturligvis altid en rigtig god ide, at få tjekket op og taget hånd om diverse spændinger så hurtigt som muligt efter et uheld.

Men rigtig mange oplever, at problemerne bliver værre med tiden. Derfor er der også mange som først får hjælp senere i forløbet. Det kan betyde, at der skal flere behandlinger til, men det behøver ikke betyde, at det er for sent.

Personligt oplevede jeg, at min krop var i chok i et par uger efter jeg faldt af hesten og så slog spændingerne for alvor igennem med voldsom hovedpine og min krop blev så stiv, at jeg ikke kunne klappe. Hvis jeg red i 10 minutter havde jeg voldsom hovedpine i 3 dage.

Der gik flere år med diverse behandlinger før jeg fandt ud af, at mit kranie var slået skævt og jeg havde problemer med mit haleben og bækken. Først da jeg fik løsnet dette kunne jeg undgå daglig hovedpine og smerter.

(Du kan evt. læse mere om min personlige historie her: Om Mybodyandmind)

Jeg er meget opmærksom på den store sammenhæng og arbejder altid med hele kroppen. Ovenstående er blot nogle af de sammenhænge der kan være, men vi er jo alle forskellige og kan have forskellige små gamle skader med i rygsækken.

Vidste du fx, at et mindre fald hvor du slår halebenet eller slår hovedet op i et skab, kan påvirke kroppen på samme måde som et større uheld. Dette blandt andet fordi disse slag kan forplante sig fra halebenet og op i kraniet. Ligesom et slag i hovedet/gok i nøden som man siger, kan skabe skævheder ned i rygsøjlen og bækkenet.

Min påstand er, at har vi lidt af disse "små gamle skader" og fx kører galt i en bil, så har vi lettere ved at få piskesmæld og hjernerystelse. Derfor kan to personer i den samme bil også få vidt forskellige mén efter en ulykke.

Det er dyrt at sylte patienter med nakkeskader

Sådan skriver JP (februar 2016) i læserbrev af forfatteren til bogen "Bag om Whiplash".

Citat: "Mange skadede lever med stærke smerter, hovedpine, koncentrations- og hukommelsesproblemer og problemer med at læse – listen er lang. Mange har samtidig pådraget sig en hjernerystelse, og mange er ude af stand til at klare et arbejde. Kan man forvente, at denne patientgruppe bliver raske, hvis der ikke findes relevante rehabiliteringstilbud?

Der findes kommunale genoptræningscentre, hvor patienterne får ordineret træning eller øvelser, der ikke er individuelt tilrettelagte, hvilket kan resultere i forværring.

Dem, der bliver henvist til smerteklinikker, bliver det oftest først, når de er blevet kronikere, og det er for sent. Desuden er centrene ikke specialiserede i whiplash, og patienterne har mange andre gener end smerter."

Det kan blive kronisk

Fik hjernen et slag, så undervurdér ikke følgerne af slaget. Hjernerystelse kan blive kronisk og alt for mange får ikke hjælp før det har udviklet sig til en mere eller mindre daglig hovedpine.

Hjernerystelse kan blive kronisk

Troede ikke det var muligt

Men efter 7 år i, hvad Tina kalder, sit livs orkan, er der nu blevet "stille".

I klinikken sidder en rolig kvinde med glød i ansigtet, følelsen af balance indeni og et helt andet overskud. Tina fortæller her sin historie..

Troede ikke det var muligt

Kæbeproblemer efter piskesmæld

Mange har problemer med kæbespændinger efter piskesmæld og hjernerystelse fordi nakke og kranie ofte er spændt og måske sidder noget og trækker kæben skævt.

Kæbeproblemer efter piskesmæld

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.