Lav et nytårsforsæt der holder – måske hele livet

Det siges, at 95 % har brudt deres nytårsforsæt inden 15. januar....

Er det virkelig så svært?

Eller hopper vi bare "halvhjertede" ind i det nye år og lover os selv ting, som vi egentlig ikke har tænkt os at holde?

Det har jeg ihvertfald gjort. Flere gange.

Indtil jeg - tror det var slut 20'erne - begyndte at indse, at det ikke var min vej.

For selvom det virker for mange. Det med at sætte mål og delmål op. Og vi lærer, at det er vigtigt. Så har det aldrig rigtig motiveret mig.

Jeg har tværtimod kunne bruge målene til, at bekræfte mig selv i hvor dårlig jeg var til at holde dem. Men det har bare aldrig været min vej.

Så hvis du også hører til blandt de 95% der alligevel ikke holder deres nytårsfortsæt. Eller du ligesom jeg også mærker, at den mere maskuline drivkraft der ofte ligger i målsætning og strategier, ikke er din vej, så vil jeg gerne dele med dig hvad jeg gør.

At mærke efter hvilket liv vi ønsker at leve i stedet for hvor vi gerne vil hen

Jeg spurgte mig selv hvad der egentlig var vigtigt.

Hvilket liv jeg ønskede at leve.

Hvordan jeg gerne ville ha' det.

For selvom det ofte er fristende, at beslutte sig for at tabe X antal kilo og droppe sukker. Eller begynde på nye vaner. Så ved jeg, at det er den slags mål som jeg finder mere begrænsende end motiverende.

Der var i stedet en sætning der blev ved med, at poppe op.

Jeg ville være lykkelig.

Det blev derfor mit nytårsforsæt i flere år.

Men som du måske ved, så har jeg justeret det lidt siden. For i årene efter mit piskesmæld gik det op for mig, at det ikke blot handlede om at være lykkelig men mere om at leve - og ikke kun overleve.

At træffe bevidste valg hver dag der gør, at min krop har det godt. Så jeg har det godt. Fx prioriterer jeg økologi og kosttilskud, alene-tid og de dybe relationer fordi jeg er bevidst om, at de hjælper mig til at leve livet.

At leve - og ikke kun overleve, har derfor været mit nytårsforsæt nu i flere år. Men det varierer jo lidt fra år til år, hvad der er vigtigt for, at jeg føler jeg lever. Forskellige ting får større og mindre betydning.

Jeg har derfor suppleret med en slags "næste års stikord". Vi kan også kalde dem delmål. Det er dog ikke konkrete ting jeg vil opnå men mere hvad der er vigtigt i mit liv som jeg ønsker, at åbne mig for og fokusere på i det kommende år.

Så når jeg springer ind i et nyt år er det med sætninger som fx "Jeg har en sund krop i balance der stråler" og "Jeg prioriterer dybe og nærende relationer, hvor vi kan være os selv" eller "Jeg er tro mod mig selv og lever ud fra hjertet" samt at "Jeg har et kærligt og tillidsfuldt forhold til min datter".

Hvis du også ønsker, at leve livet og ikke kun overleve, så håber jeg, at du også mærker efter hvad der er vigtigt for dig, men her er også lige et par små tips mere...

  1. Mærk efter hvad der er vigtigt. Hvilket liv du ønsker at leve. Hvad du gerne vil opnå. Hvis du fx er stresset lige nu, så mærk hvordan dit liv ser ud, når du ikke længere befinder dig i denne situation.
  2. Når du har fundet ud af hvad der er vigtigt for dig og hvad du ønsker, så husk, at skrive sætningerne som om det allerede er sådan. Altså "jeg prioriterer..." eller "jeg har..." etc.
  3. Derefter kan det være en kæmpe fordel, at visualisere hvordan dit liv ser ud om et år. Beskriv det levende og mærk hvordan det føles. Det siges, at hjernen så helt automatisk vil gøre hvad den kan for, at det bliver sådan.
  4. Optag det eventuelt, så du kan lytte til det, hvis du skulle miste grebet eller glemme hvad der er vigtigt undervejs. Det kan også være sjovt, at lytte til igen om et år.
  5. Jeg har nogle gange malet et "billede" med de ord jeg har skrevet. Det aktiverer begge hjernehalvdele, når vi både beskriver og tegner eller maler. Og så har vi både noget at se på og til at minde os om det hver dag.

Med disse ord vil jeg ønske dig et fantastisk nytår.

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.