Mange har spændinger i ansigtet og kæberne, men der er faktisk meget du selv kan gøre for, at undgå eller minimere dine kæbespændinger samt spændinger i ansigtet

Har du spændinger i nakken, slid på tænderne, ondt i kæben eller en kæbe der klikker eller går ud af led?

Hvis du er landet på denne side fordi du har kæbespændinger, så tjek lige de øvelser jeg har samlet her på siden.

Tænker du Mig? Jeg har da ikke kæbespændinger. Så prøv dem lige alligevel.

Jeg møder faktisk mange der ikke aner, at de har spændinger i munden.

Eller hvor godt de kan få det.

De døjer måske med hovedpine, ondt nakken eller smerter andre steder i kroppen.

Når jeg så blidt har løsnet kæberne og kraniet samt de andre spændinger der ofte hænger sammen med. Så hører jeg ofte kommentarer som - hold nu op, nu kan min tunge jo bedre være i munden eller mine kinder slapper meget mere af.

Eller som en sagde - Nu føles det nærmest som en hel balsal inde i munden.

Hvis du har eller overvejer bideskinne - så er de bestemt også til dig!

Jeg har hjulpet mange af med bideskinner.

Jeg har rettet voldsomt skæve bid.

Og ikke mindst babyer med for kort tungebånd og spændinger i munden, der har gjort det svært at spise/sutte ordenligt.

Kæbespændinger og spændinger dybt i kraniet er ofte medvirkende til fx hovedpine, nakkesmerter og rygproblemer samt fordøjelses/maveproblemer ved babyer, da de har svært ved at spise korrekt eller sutte ordenligt.

Det er derfor ofte en god ide, at få det undersøgt og som Kranio-Sakral Terapeut kan vi ofte komme ind og arbejde med kroppen og ikke mindst kraniet på en anden måde.

Men her er altså 7 små ansigts-øvelser, som blandt andet er gode, hvis du har tendens til kæbespændinger.

Kæbespændinger eller ej, prøv disse 7 små ansigts-øvelser og få et gladere og smukkere ansigt

1. Stræk dine kinder lange

Du kan strække de spændte tyggemuskler ved, at lade dine håndflader glide fra dine kindben og ned mod brystet. Husk at lade kæben slappe af så din mund åbner sig (og ja - kønt er det ikke, men det virker). Denne øvelse er især god at lave før du skal sove. Du kan også med fordel lave den på børn inden de skal sove.

2. Lav sjove grimasser

Ved at bevæge kæben i forskellige retninger, kan du strække musklerne. Med andre ord prøv at gabe, række tungen ud i forskellige retninger, lav sjove grimasser og smile bredt. Smile-øvelsen har også en positiv indvirkning på dit sind, da hjernen opfatter smilet som glæde og dermed udløser lykkehormoner.

3. Fjern madkrummer med tungen

Når du alligevel skal tjekke om der sidder noget efter du har spist, så kør lige tungen rundt et par ekstra gange og helt ud i kinderne. Det løsner godt op i mund og kæbe og er samtidig med til at øge flowet omkring læberne (hvilket mindsker risikoen for de små rynker omkring læberne).

4. Massér inde i munden

Med en blid finger kan du løsne op på ydersiden af dine kindtænder. Altså inde i munden/kinden. Hold blidt på de ømme punkter. Denne er også god, hvis du har tendens til bihulebetændelse eller problemer med tænderne.

5. Stræk halsen og ræk efter næsen

Tip forsigtigt nakken tilbage og stræk halsen. Du kan mærke strækket helt ned til brystet. Skub så underkæben ud/frem og op som om du ville nå næsen med underlæben. Sørg for at du sidder godt og ret når laver denne øvelse. Du kan blive lidt svimmel, så den er god at lave siddende. Du kan også køre underkæben op mod kinderne (et skævt stræk) - husk begge sider.

6. Tyg maden med hele munden

Hvis du er en af dem der ofte tygger maden i den ene side, så kan det også være en af grundene til dine kæbespændinger, da du tygger skævt. Prøv derfor at udfordre dig selv og tyg maden i begge sider. Det er samtidig en god lille mindfulness øvelse.

7. Læg tungen op i ganen

Sidst men ikke mindst - brug tungen til at holde munden lukket. Mange "tygger" sammen og laver dermed en konstant spænding i kæben. Læg istedet tungen fladt op i gangen og lav et lille sug samtidig med, at du slapper af i kæberne. Dette kræver øvelse og opmærksomhed, hvis din tunge er blevet slap men det hjælper kæberne til at slappe af og er samtidig med til at minimere spænding inde midt i kraniet. Træk vejret gennem næsen.

 

VIGTIGT...

Oplever du, at din kæbe går ud af led eller klikker/knækker, så er det muligvis ikke kun kæberne der er spændte. Det kan være dit kranie er skævt.

Skærer du tænder eller tygger skævt, så kan det også skyldes skævheder i kraniet.

Eller er det svært selv, at løsne det.

Så er det naturligvis en rigtig god ide, at få tjekket dit kranie og din krop efter. Da spændinger, blokeringer og skævheder kan have sat sig lidt "fast".

Hvis du overvejer en bideskinne - så vil jeg også anbefale, at du får løsnet kraniet først. Bideskinnen er en nødløsning ikke en løsning på problemet.

Har du gået med det i længere tid eller har du tidligere haft bøjle, så kan dine spændinger skyldes, at er din kranie er kommet lidt på overarbejde og måske har den været det længe?

Jeg oplever, at kæben ofte slapper af og "retter ind" når vi får løsnet op for de spændinger, blokeringer og skævheder der ligger bag.

Husk, at det stresser dig unødvendigt og forhindrer din krop i at finde ro, hvis noget ikke bevæger sig optimalt. Så prøv om du kan løsne det lidt hver dag. Og giv mig endelig et kald, hvis det ikke er nok.

Flere undgår at skulle have bideskinne eller slipper af med den de har efter et behandlingforløb. Jeg har også personlig erfaring med kæbespændinger og en kæbe der gik helt ud af led efter piskesmæld. Jeg ved derfor, at det er muligt, at ændre på og helt ærligt - flere falder nærmest i søvn når jeg løsner kæberne, simpelthen fordi det er så befriende for kroppen, så frygt ikke at få det løsnet.

Du er altid velkommen til, at ringe/sms' til 30285953, hvis du ønsker en uforpligtende snak om dine spændinger eller ønsker, at jeg kigger på det.

Skærer du tænder eller tygger du skævt?

Det kan ødelægge dine tænder men det er ikke sikkert, at du behøver bøjle, operation eller bideskinne...

Skærer du tænder eller tygger du skævt?

Kæbe-problemer efter piskesmæld

Mange har problemer med kæbespændinger efter piskesmæld og hjernerystelse...

Kæbeproblemer efter piskesmæld

Kører dine tanker også i ring?

Tankemylder er ofte et problem hvis kraniet er spændt...

Kører dine tanker også i ring?

14 Comments

 1. Tina den januar 20, 2019 kl. 1:35 pm

  Jeg har spændinger i venstre kæbe/kindben, kraniet og i nakken. Der er ingen tvivl om at stress og tankemylder har været inde over. Og at spændingerne var værre da stressen var værre.
  Det er som om spændingerne udløses når jeg bruger hjernen eller ansigtet for meget.
  Nu bruger jeg dine 7 øvelser, giver hovedet fred for tanker, og stresser helt af.
  Men idet at der er en skævhed i mine spændinger. Burde jeg så få kigget på kraniet/kæben? Og hvem gør mon det?

  • Lene Kamilla Hansen den januar 20, 2019 kl. 5:22 pm

   Hej Tina og tak for dit spørgsmål. Hvis det ikke forsvinder med øvelserne, så ville jeg få kigget på det og løsnet som minimum mund og kranie. Jeg kunne forestille mig, at der måske også sidder nogle spændinger i nakke og baghoved. Nu ved jeg ikke om du bor i nærheden af Horsens? Hvis ikke så prøv, at kigge på kstforeningen.dk – her kan du finde en behandler i nærheden af dig.

 2. Maj Hauerberg den oktober 20, 2019 kl. 6:27 pm

  Du lyder som en jeg kunne ha brug for, jeg laver Vacum i min mund og spænder i munden, jeg bider ikke sammen. Er der noget du kan anbefale jeg gør. Desværre bor jeg på Sjælland:-( kender du til nogen som er herover ?

  • Lene Kamilla Hansen den oktober 29, 2019 kl. 3:14 pm

   Hej Maj

   Jeg vil da anbefale, at du får tjekket dit kraniet og løsnet eventuelle spændinger ved en Kranio-Sakral Terapeut – du kan søge efter en af mine kollegaer på kstforeningen.dk Spørg evt. om vedkommende arbejder med munden, hvis du føler der er brug for, at få løsnet spændinger i munden.

   De bedste hilsner
   Lene Kamilla

 3. Anette den december 11, 2019 kl. 1:02 pm

  Hej
  Du skriver noget om at klikkende kæber/kæber af led kan være et skævt kranie – det lyder lidt vildt 😀
  Jeg har klikket kæber de sidste 25 ca og nu er jeg så også begyndt at have frygtelig ondt ved mit venstre øre. Både øverst i det ydre øre (som en nervesmerte måske) og så der hvor brillen hviler. Det gør det næsten umuligt at have briller på og det er nødvendigt for mig for at arbejde! Så tænker du det er noget du kan hjælpe med? Jeg har tænkt jeg skulle prøve sådan en omgang kranio sekral terapi og så faldt jeg lige over din hjemmeside. Og jeg bor tæt på Horsens sååå ..
  Mvh Anette

  • Lene Kamilla Hansen den december 15, 2019 kl. 12:45 pm

   Hej Anette – jeg ved godt, at det kan lyde lidt vildt men det er slet ikke usædvanligt, at kraniet trækker lidt skævt 🙂 Prøv fx at tage et billede af dit ansigt og kig efter forskelle mellem højre og venstre side. Det er sjældent, at de er helt ens, men det er selvfølgelig ikke altid, at det giver problemer. Det kunne dog godt tænke sig, at der var en sammenhæng mellem din kæbe og smerte ved øret. Hvis du er interesseret vil jeg meget gerne kigge på det.
   Dbh Panilla/Lene Kamilla

  • Helle jensen den august 28, 2020 kl. 7:17 am

   Hej Tina

   Jeg har haft ondt i begge mine kæber et lang stykke tid nu.jeg prøve faktisk den øvelse med at køre tungen rundt inde i munden, og efter 5-10 sek kommer der en brændende fornemmelse i baghoved og det gør lidt ondt ? Er det normalt ? Jeg bor i Århus og vil gerne have noget behandling for de kæbe smerter. Men hvilken behandling er bestemt ? Syntes lidt det er en Junkel at finde rundt i 🙂
   Og hvem kan du anbefalde i Aarhus ?

   Mvh Helle

   • Panilla (Lene Kamilla) den august 31, 2020 kl. 8:24 am

    Hej Helle, det kunne godt lyde som om, at du har spændinger i kæben og tungen der trækker om i nakken, atlas måske og baghovedet samt omvendt. Vær forsigtig med øvelserne. Det skal ikke “brænde” men når der er spændinger kan det godt føles stramt. Lav kun lidt af gangen og se om det ikke bliver bedre, når du får det løsnet.

    Jeg vil anbefale, at du tjekker kstforeningen.dk – her kan du søge på en behandler nær dig.

    Dbh. Panilla

 4. Ida den december 21, 2019 kl. 11:04 pm

  Hej
  Jeg har en “knækkene” kæbe, dog kun når jeg spiser mad med min venstre side. Føler mig meget spændt i kæben. Jeg fik taget et pas foto hvor jeg opdagede at venstre side er langt mere fremtræden (hævet) end min højre som om jeg har meget mere kæbe i den side. Er det nået jeg skal gå til min læge med eller kan jeg selv gøre nået.

  Vh Ida j.

  • Lene Kamilla Hansen den december 29, 2019 kl. 6:21 pm

   Hej Ida

   Du kan jo prøve med disse ansigtsøvelser og se om det bliver bedre, men umiddelbart lyder det som om det også kræver, at det bliver løsnet op. Når kæben er spændt oplever jeg tit, at den trækker lidt skævt og dermed kommer til at knække i den ene side. Det er ikke altid lige til at løsne selv, men prøv eventuelt, at løsne blidt inde i kinden på ydersiden af dine tænder – der kan du sikkert finde nogle ømme punkter og muskler.
   Hvis du har brug for hjælp, så kigger jeg meget gerne på det.
   Dbh Panilla

 5. Gitte den februar 22, 2020 kl. 9:43 am

  Hej
  Vil høre dig om det også kan komme lyde fra kæben og nakken det lyder måske helt vildt når jeg skyder kæben ud og vipper hovedet side til side hylder det helt vildt jeg har ingen smerter.har snart prøvet alt øvelser massage akupunktur men synes ikke der er noget der har hjulpet mig
  Vh Gitte

  • Panilla (Lene Kamilla) den marts 1, 2020 kl. 7:50 pm

   Hej Gitte og tak for dit spørgsmål
   Ja, jeg oplever, at der godt kan komme lyde fra kæben og nogle gange kan det lyde voldsomt, især hvis den har været spændt og giver slip når du fx “vrider” kæben til siden. Men det lyder som om det er mere end engang imellem, at der kommer lidt lyde?

   Du skriver, at du ingen smerte har, så spørgsmålet er om det kun er lyden der bekymrer dig? Fungerer din kæbe fint? Kan du bevæge den frit? Kan du gabe uden den sætter sig fast? Har du ondt andre steder fx hovedpine eller nakkespændinger, der kunne skyldes problem med kæben? Og sidst men ikke mindst, har du fået løsnet kraniet og ved du om der er fri bevægelighed? Det var mange spørgsmål men håber de kan hjælpe dig. Ellers er du velkommen til at kontakte mig.
   Dbh Panilla

 6. Isabella den marts 27, 2020 kl. 9:48 pm

  Jeg har haft kæbe problem snart 1 år og det kommer og gå, nogen mdr har jeg det fint og kan gå smertefrit og lige i øjeblikket er det slemt på 3 uge og det giver mig hovedpine og smerter i mine tænder har ingen huller,

  • Panilla (Lene Kamilla) den marts 31, 2020 kl. 1:38 pm

   Hej Isabella, kæbespændinger kan godt forværres i perioder fx hvis du har mange spekulationer eller spænder op i skulder, nakke og kranie. Har du forsøgt med nogle af disse øvelser? Tjek evt. også mine øvelser til nakke- og skulderspændinger og vær opmærksom på din holdning, da det kan forværre kæbespændingerne, hvis du falder sammen.

   Jeg vil dog anbefale, at du får løsnet dit kranie og dine kæber samt kigget på helheden, da spændinger/smerte i dine tænder og hovedpine, kunne tyde på, at der er blokeringer og spændinger, også selvom du ikke mærker det hele tiden.

   Dbh og god bedring
   Panilla

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.