Kranio-Sakral Terapi til babyer og børn – hvorfor og hvornår er det en god ide?

Mange forældre er især glade for de blide behandling fordi det er tydeligt, at deres baby nyder det

Det er svært at finde en behandling der er blidere.

Derfor er mange forældre rigtig glade for Kraniosakral massage.

Eller Kranio-Sakral Terapi (KST) som er den officielle betegnelse.

Har du prøvet Kranio-Sakral Terapi til dit barn eller din baby, så ved du forhåbentlig også allerede, at det er en blid og dejlig afstressende behandling, som dit barn ofte bare nyder.

Men hvis du ligesom mange andre sidder og tænker. Jamen hvad kan det hjælpe på eller hvordan er det anderledes end fx zoneterapi eller kiropraktor. Så lad mig prøve at sætte et par ord på hvordan jeg ser det. For de forskellige behandlingsformer kan forskellige ting.

Hvorfor Kranio-Sakral massage?

Helt grundlæggende så oplever jeg, at hvis det er svært at få den lille til, at falde til ro eller der er en "uforklarlig" indre uro, så kan den meget blide behandling være ekstra god.

For udover blidt at massere og løsne for spændinger, skævheder og blokeringer, så er fordelen ved Kranio-Sakral Terapien eller kraniosakral massage, som flere gerne kalder det, at det virker utrolig beroligende på en stresset lille krop og et sårbart og meget sensitivt nervesystem.

Og babyer er bare meget fintfølende. Det er som om de ikke helt er landet i denne verden endnu og derfor er det super vigtigt hvordan vi møder dem. Kærligt og blidt.

Hvis du oplever en eller flere af følgende symptomer eller tegn hos dit barn eller din nyfødte baby, så er der måske grund til at overveje den blide KST.

Jeg forklarer her kort hvordan jeg arbejder med dem.

Bemærk: Nogle problematikker skyldes spændinger og ubalancer, som opstår når barnet er i maven, under fødslen eller i de første måneder. Det er derfor super godt, at få tjekket din baby igennem så tidligt som muligt, hvis du har mistanke om spændinger eller oplever en eller flere af de tegn du ser her.

Uro, søvnproblemer, utrøstelig eller fysisk urolig baby, der har svært ved at slappe af

Det parasympatiske nervesystem, altså det såkaldte afspændingsnervesystem, påvirkes hvis der er spændinger, stress eller ubalancer i kroppen.

Den lille krop er med andre ord i alarmberedskab og kan derfor reagere med stress-lignende symptomer som fx det, at have svært ved at finde ro, søvnproblemer, urolig eller være svært at trøste.

Med den blide Kranio-Sakral Terapi er det ofte muligt, at hjælpe den lille til, at finde indre ro og slippe de spændinger og ubalancer der stresser. Både ved blidt at afspænde kroppen og hjælpe med at skabe ro på nervesystemet.

Kolik, mavesmerter, hård mave eller fordøjelsesproblemer

Den 10. kranienerve (vagus nerven) der styrer fordøjelsen, er ofte påvirket når der fx er spændinger i nakken og dybt i kraniet. Ligesom der helt fysisk kan sidde spændinger blandt andet i maven, som påvirker fordøjelsen og giver hård mave.

Men det er ikke kun vagus nerven der kan spille et pus her. Hvis nervesystemet er påvirket (som nævnt ovenfor), så vil det også kunne påvirke fordøjelsen. Helt enkelt fordi kroppen ikke fordøjer optimalt, når kroppen er stresset. Den blide afstressende behandling med forståelse for og fokus på, at hjælpe kroppen og nervesystemet, har derfor ofte også en god effekt på mavesmerter og mave problemer.

Mavesmerter kan naturligvis også være en reaktion på kosten. En del oplever problemer efter start på mælkeerstatning, men det kan også være, at du som mor mangler noget i kosten eller dit barn reagerer på udvalgte fødevarer.

Hvis mor ammer og fx ikke får nok væske, de gode fedtstoffer osv. vil barnet jo heller ikke få dem. Jeg ser derfor ind imellem, at hård mave hos den lille ændrer sig positivt når vi får løsnet op og mor fx drikker ekstra med vand.

 

Fladt baghoved, favorit side, skævt kranie eller låsning i nakken

Mange tager til kiropraktor, hvis nakken er låst og det kan være super godt. Jeg oplever dog, at en kombination af kiropraktor og kranio-sakral massage er endnu bedre.

Især hvis noget tyder på, at dit barn har fået en favoritside eller helst vil kigge til den ene side.

Det er nemlig ofte mere end bare en låsning i nakken. Spændinger i nakken hænge ofte sammen med spændinger i munden, kraniet, halsen, ryggen og i det hele taget ned gennem kroppen.

Jeg oplever derfor, at det kan være altafgørende om der bliver kigget på helheden, hvis den lille ikke skal ende med et skævt kranie eller fladt baghoved.

Og jo før det bliver løsnet jo bedre. Det bliver nemlig desværre sværere hvis først kraniet har taget form. Et skævt eller fladt kraniet vil jo helt naturligt gøre det lettere fortsat, at ligge på den side. Men mange retter sig og bliver bedre, når der er fri bevægelighed og barnet føler det er rart, at ligge på begge sider.

 

Svært at gå, kravle, sidde på numsen eller ligge på maven - eller meget "dygtig" til at holde hovedet

Er dit barn rigtig "dygtig" til at holde hovedet selv, tidligt, så klap ikke, men få det tjekket enten ved kiropraktor eller ved en som mig.

Det kan nemlig meget vel være tegn på, at der er noget der spænder eller sidder skævt, som gør at nakken er lidt for "stabil" (læs: stiv).

Den lidt for stive nakken kan omvendt give problemer, når der trænes på maven. Er der fx spændinger eller skævheder i ryg og nakke, så kan det være svært, at ligge på maven eller komme op og kigge frem.

Spændinger ned gennem kroppen og især i bækkenet, maven, nakken og ryggen kan også give problemer med at kravle eller gå og sidde selv uden at vælte.

Jeg har oplevet en del gange, at små børn har taget store udviklingsspring efter behandling. Primært fordi noget faktisk har forhindret deres frie bevægelighed.

Børn der pludselig kunne sidde selv, dreje fra mave til ryg eller omvendt og rotere om sin egen akse samt gå frit uden at vælte.

 

Problemer med sutterefleks, stramt tungebånd, reflux og amning

Mange tror, at problemer med amning og sutterefleks kun skyldes de små stramme tungebånd, men der kan nemt være flere ting der spiller ind.

Ja faktisk vil jeg anbefale, at man også i forbindelse med et eventuelt klip af tungebånd, sørger for, at få tjekket kroppen grundigt igennem først og får løsnet alle spændinger både før og efter et klip.

Men det er langt fra altid, at der er brug for et klip.

Spændinger i kraniet og dybt under kraniekanten samt hals, nakke, bryst, mave og bækken kan også meget nemt give problemer med at få ordentlig fat på brystet, resultere i en del reflux og til dels være skyld i, at tungebåndet virker stramt.

Det kan fx være godt, at være opmærksom på om det er værre ved det ene bryst end det andet. Hvis nakken er stiv og der er spændinger kan det nemlig betyde, at det ene bryst ikke bliver tømt helt så godt eller den lille er mere urolig under amning på den ene side.

Kort fortalt så arbejder jeg med spændinger og skævheder op gennem hele kroppen og løsner også blidt under tungen, oppe i ganen og i munden generelt.

 

Ørebarn, dræn, tilstoppet næse, rallen eller konstant forkølet

Sidst men ikke mindst vil jeg lige nævne problemer med ørene eller lyden af, at den lille konstant er stoppet i næsen.

Her kan spændinger i kraniet også spille en stor rolle. Men jeg vil i den forbindelse også altid være opmærksom på, om der er eventuelle allergier/allergiske reaktioner. Herunder ubalancer omkring organerne, medicin under graviditeten osv.

Allergi eller ej, så vil det dog altid være en god ide, at få tjekket og løsnet nakke, brystkasse, kranie og eventuelle ubalancer omkring nyrerne, før et eventuelt dræn lægges ind, da spændinger kan give problemer med ørene - og for den sags skyld øjnene og luftvejene.

Jeg har oplevet flere babyer der har rallet og lydt kronisk forkølede, hvor det allerede under behandlingen lyder som om de har fået "næsespray" fordi spændingerne i kraniet fx har gjort næsen lidt skæv og lukket.

 

Få et blidt baby-tjek efter fødslen - sådan foregår en behandling med Kranio-Sakral Terapi

Som du kan se i videoen her, så er denne behandling blid og de fleste babyer finder en dejlig ro under eller efter behandlingen.

Jeg lægger stor vægt på, at alt skal være behageligt og jeg elsker, når de små giver efter og bliver bløde som smør eller når en anspændt og ulykkelig baby efter lidt tid ligger som en blød "tøj-dukke" og bare nyder behandlingen.

Se fx den dejlige lille pige i videoen her, som ellers var dybt ulykkelig og meget anspændt da vi startede.

Hvis du oplever noget af ovenstående eller er itvivl om jeg måske kan hjælpe dig og dit barn, så er du altid velkommen til, at kontakte mig for en uforpligtende snak.

Ring/sms til 30285953.

Bemærk, at min telefon er slukket under behandling, så send en sms hvis jeg ikke svarer, så vender jeg tilbage snarest muligt.

Amme-problemer, reflux, skævt kranie..

Hvordan ved jeg om min baby er ved at få en favoritside eller problemer med amning skyldes spændinger?

Min baby vil helst spise ved højre bryst, har meget reflux og lidt skævt kranie

3 ting jeg ville ønske min mor havde vidst

Er du nybagt mor eller bedstemor, så lad mig dele denne med dig. For tænk sig, at komme til verden og have ondt, men ikke kunne fortælle hvad der er galt...

Hjælp din baby - 3 tips til nybagte forældre

Alternativ til movicol og lactulose ved baby med kolik

Lille Arthurs kolik og ondt i maven startede muligvis allerede under graviditeten...

Alternativ til movicol og lactulose ved baby med kolik

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.