Skærer du tænder eller tygger skævt?

Et skævt bid kan skyldes et skævt kranie

Det kan ødelægge dine tænder og give dig hovedpine, hvis du skærer tænder - men før du får en bøjle, operation eller bideskinne er det en rigtig god ide, at tjekke kraniet og løsne eventuelle spændinger.

Ofte er det nok.

Vidste du, at kæbespændinger og skæve kranieknogler kan være årsagen til diverse tandproblemer og hovedpine?

Jeg har en helt særlig interesse for dette område.

Og glæder mig hver gang der er en der slipper af med eller slipper for at skulle have en bideskinne.

For ikke at tale om svære betændelsestilstande i kæben, skæve bid der har rettet sig op og voldsom hovedpine og migræne der er forsvundet.

Det er ikke hokus pokus.

Det handler helt enkelt om, at arbejde med spændingerne i kraniet og skabe bevægelse samt indre ro.

Kæbeproblemer skyldes blandt andet, at tyggemusklerne ikke kan slappe af

Vores store tygge- eller kæbemuskler er som udgangspunkt de stærkeste muskler i kroppen.

Hvis du har en tendens til at tygge hårdt sammen eller "bide ting i dig".

Hvis du ligger og spekulerer i søvne.

Eller hvis du fx har slået hovedet eller fået piskesmæld. (Se evt. også "Kæbeproblemer efter piskesmæld")

Så er der stor sandsynlighed for, at dine kæbemuskler er på overarbejde. Og som med alle andre muskler er det vigtigt, at de både kan være spændte og stærke men også kan slappe af.

Hvis de ikke rigtig slapper af kan det medføre, at du fx skærer tænder, hvilket både belaster kæbeleddene yderligere og slider på tænderne.

Det kan også være medvirkende til yderligere spændinger i kraniet samt at nogle kranieknogler trækkes skævt.

TIP: Der er flere ting du selv kan gøre for at undgå kæbespændinger - Få 7 små øvelser - klik hér

 

Hvorfor er dette vigtigt?

Det er det fordi ikke alle er opmærksomme på, at der faktisk er meget man kan gøre for at undgå disse problemer.

En kvinde kom fx efter 5 penicillinkurer ved tandlægen og en betændelse i kæben der ikke ville forsvinde. Det viste sig, at spændinger i kæben forhindrede betændelsen i at komme væk. Udsigten til en tand der skulle rives ud blev derfor afblæst, da kæben og kraniet blev løsnet og betændelsen forsvandt.

Dette er blot én af de gode eksempler på, at det virkelig kan betale sig, at arbejde med kraniet og årsagerne til diverse tandproblemer.

I nogle tilfælde er bøjle og operation måske nødvendig, hvis man vil have et helt lige og pænt tandsæt. Men jeg har desværre set tilfælde, hvor en operation er bygget på et skævt kranie. Det vil sige, at kæben er blevet "fastlåst" i en skæv position, hvilket kan give hovedpine og rygproblemer. Ligeledes kan en skinne over midten af munden give spændinger i kraniet, fordi den holder kranieknoglerne fast.

Mit råd er derfor, at få tjekket kraniet godt igennem før en eventuel tandoperation. Før en bøjle-justering af bidet. Før en bideskinne. Og før du fx skal have lavet en protese eller andet større tandarbejde.

Ligesom det kan være super godt for kraniet, at blive afspændt efter en større omgang, hvor du har ligget med munden åben i længere tid hos tandlægen.

Vil du vide om jeg måske kan hjælpe dig, så giv mig gerne et uforpligtende kald på 30 28 59 53 eller send mig en mail med din beskrivelse.

Sure opstød eller reflux?

Vidste du, at sure opstød kan skyldes, at din mavemund ikke lukker tæt?

Sure opstød, halsbrand eller reflux

7 ting du selv kan gøre for at undgå kæbe-spændinger

Det er en rigtig god ide, at løsne ansigtet og de spændte kæber med jævne mellemrum - spændinger kan være årsag til mange andre problemer.

Kæbespændinger - 7 ting du selv kan gøre

Piskesmæld og nakkeskader

Piskesmæld og nakkeskader kan faktisk også give kæbespændinger og i værste tilfælde få kæben til at gå ud af led.

Piskesmæld og nakkeskader

9 Comments

 1. Charlie holm den november 25, 2016 kl. 10:51 am

  Hej , jeg har læst på jeres side .
  Jeg står overfor 2 år med bøjle og efterfølgende en kæbe operation.
  Jeg er 34 år og har stort set altid haft skævt bid .
  Tandlægernes løsning var for 7 år siden at gi mig en bideskinne , jeg døjer ikke med hovedpine eller noget .
  Jeg har det seneste år døjet lidt med spændinger i kæben .
  Og til tider knæk lyde .
  Jeg vil helst undgå operationen og vil høre lidt om dine erfaringer.

  Mvh Charlie holm
  28889073

  • Lene Kamilla Hansen den november 26, 2016 kl. 8:14 pm

   Hej Charlie og tak for din besked! Jeg har rigtig gode erfaringer med løsning af skæve kranieknogler og skævt bid, men jeg har lige brug for at vide lidt mere. Jeg kontakter dig på sms. Kh Lene Kamilla

 2. Lene Holck Schmeltz den april 9, 2020 kl. 4:02 pm

  Hejsa.
  Jeg fik for 4 mdr. siden oprettet et skævt bid, og har siden haft SÅ store neurologiske problemer, og foler mit bid er HELT skævt. Jeg føler jeg slet ikke kan fornemme min mund/tunge, og at det konstant spænder. Jeg føler jeg ikke kan finde min undermund, og det hele “fuckker” op for mig.
  Og alle siger det bare er noget jeg bilder mig ind.
  Hvad er sin tanke?

  • Panilla (Lene Kamilla) den april 14, 2020 kl. 9:36 am

   Hej Lene og tak for dit spørgsmål.

   Du er meget velkommen til, at ringe til mig på 30285953, så jeg lige kan høre lidt mere og måske hjælpe dig til hvad du kan gøre. Men det lyder bestemt ikke rart. Håber, at du har opsøgt tandlægen igen, da det er vigtigt at sikre, at alt er ok. Når det er sagt, så kan jeg kun sige til dit spørgsmål, at når det er sådan du har det, så mener jeg ikke, at det er noget du bilder dig ind. Kraniet har brug for, at kunne bevæge sig, så hvis din kæbe er blevet låst med ståltråd og elastikker eller måske endnu større indgreb, så kan det godt give de problemer du omtaler. Det kan også være, at din nervesystem er gået lidt i “panik” og derfor spænder endnu mere op eller ikke kan finde ud hvad der er et “rigtigt” bid lige nu. Tænker det vil være godt, at få løsnet det hele og få ro på nervesystemet. Du kan evt. prøve med nogle af øvelserne her: https://mybodyandmind.dk/2017/09/7-ansigts-oevelser-til-kaebespaendinger/ men som sagt du er velkommen til at ringe.
   Dbh og rigtig god bedring
   Panilla

 3. Kathrine Tronhjem den oktober 29, 2021 kl. 8:48 pm

  Hejsa. Jeg har en søn der både har skævt baghoved da han foretræk at hovedet til højre som baby. Han har nakke og kæbespændinger og skærer tænder hårdt om natten. Vi bor i Roskilde. Ville godt forbi dig, men Horsens er langt væk. Har du et bud på en jeg kan besøge herovre i nærheden? Kh Kathrine

  • Panilla (Lene Kamilla) den oktober 31, 2021 kl. 5:37 am

   Hej Kathrine, jeg vil anbefale dig at søge på kstforeningen.dk. Her kan du helt sikkert finde en behandler tættere på. Bemærk at der er forskel på hvordan vi arbejder og to behandlere er jo sjældent ens, så spørg eventuelt vedkommende ift. erfaringer.
   De bedste ønsker til jer
   Panilla

 4. Anne Wehner den januar 19, 2022 kl. 8:29 pm

  Jeg har gået med en forkert bidehøjet på min protese i nogle år og er ved at få lavet en ny for skiftede tandlæge. Jeg har bemærket på den gamle protese at jeg går og bider hårdt sammen så er begyndt at have kæbesmerter og det spænder i kraniet det føles lidt som “nervesmerter” bor desværre helt i Odense

  • Anne Wehner den januar 19, 2022 kl. 8:31 pm

   Desuden fik jeg et piskesmæld i 2001 og igen 2010 som jeg aldrig er kommet over

  • Panilla (Lene Kamilla) den januar 21, 2022 kl. 10:56 am

   Hej Anne
   Ja en lille skævhed/højdeforskel i munden kan desværre give spændinger, ikke bare i kraniet men også andre steder. Nok en god ide at få det løsnet og afspændt i forbindelse med skifte til den nye. Hvis der er for langt til Horsens så prøv at søge på kstforeningen.dk – der er helt sikkert en tæt på dig der kan hjælpe.
   Har du også fået piskesmæld, så er der kun yderligere grund til at få det afspændt blidt. Og her kan jeg varmt anbefale Kranio-Sakral Terapi. Måske har du læst om hvordan mit eget kranie blev slået skævt i forbindelse med mit piskesmæld. Det gav også en del problemer med kæben. Har skrevet lidt om det her: https://mybodyandmind.dk/kaebesmerter-efter-piskesmaeld/
   Ønsker dig rigtig god bedring.
   Dbh Panilla

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.