Sure opstød, halsbrand og reflux kan skyldes spændinger i brystkassen

Det er surt når maden løber den forkerte vej og det kan ødelægge spiserøret - men måske skyldes det ikke for meget mavesyre

Hvis du oplever sure opstød.

Halsbrand.

Eller smerter i mellemgulvet.

Eller dit barn er plaget af meget reflux og nærmest opkast.

Så er der naturligvis god grund til at reagere, men vidste du at spændinger i brystkassen kan resultere i, at mavemunden ikke lukker ordentlig tæt og maden dermed løber den forkerte vej?

Der er typisk tale om spændinger dybt i mellemgulvet. Ned langs spiserøret. I halsen. Munden. Under tungen. Og fra nakken. Som trækker i bindevævet og musklerne og forhindrer overgangen mellem spiserøret og mavesækken i at lukke helt tæt.

Nogle gange oplever jeg også, at der er opstået en oversensitivitet i ganen, som aktiverer brækrefleksen. For ikke at glemme nervesystemet der kan være i alarmberedskab og reagere ved at "spytte det ud igen".

Kig også på kosten...

Sure opstød forbindes ofte med for meget mavesyre og i nogle tilfælde er det faktisk det modsatte. Nemlig for lidt mavesyre. Det er derfor uden tvivl vigtigt også at se på om den føde der indtages.

Indtager du fx meget syreholdig føde såsom kaffe, cola, rødvin, slik og hvidt brød, så kan dette nemt være årsagen (se link og liste med basisk kost længere nede på siden).

Men det er som sagt langt fra altid mængden af mavesyre der er årsagen og det er hér jeg gerne vil bidrage med min erfaring og viden.

Hvis mavemunden ikke lukker tæt, løber maden den forkerte vej...

Overgangen fra spiserøret til mavesækken, også kaldet mavemunden, fungerer lidt som en ”dør” eller åbning til mavesækkens øverste del.

Hvis der er spændinger dybt i brystkassen, kan denne ”dør” stå lidt på klem.

Den slutter med andre ord ikke helt tæt og væsken eller maden fra mavesækken, kan derfor smutte den forkerte vej og op gennem spiserøret igen.

Dette er typisk værst når man ligger ned eller bøvser, hvor der kommer et pres nedefra og op.

Hvis det sker en sjælden gang imellem går det nok, selvom det kan være ubehageligt. Men sker det ofte, kan det ætse spiserøret og gøre ondt.

Mange får derfor ordineret syrehæmmende medicin for at afhjælpe problemet. Men hvorfor ikke hjælpe kroppen med at lukke "døren" rigtigt?

Hvad mange ikke ved er, at man blidt kan hjælpe kroppen til at slippe disse spændinger med Kranio-Sakral Terapi.

Jeg har hjulpet flere, hvor vi enten har kunne fjerne eller mindske de sure opstød, synkebesvær og uforklarlige mavesmerter.

Jeg husker særligt en kvinde hvor mavesækken havde klistret sig fast oppe under brystkassen og det gav voldsomme smerter blot hun drak et glas vand eller spiste en banan. Her slap mavesækken så fint og hun kunne igen spise uden problemer.

Ofte er der tale om spændinger omkring spiserøret, mavesækken og brystkassen. Men det spiller også en afgørende rolle at vi får beroliget nervesystemet, så det hele ikke bare spænder op igen.

Har du spørgsmål så er du velkommen til at skrive en kommentar herunder eller kontakte mig på 30285953.

5 små tips/ting der er værd at vide om sure opstød/reflux:

 1. Tilstrækkelig med mavesyre er vigtigt for, at kunne fordøje maden effektivt, danne nok B12 vitamin og holde uønskede bakterier og parasitter væk. Derfor er en af bivirkningerne syrehæmmende medicin også fordøjelses-/tarmproblemer. Vær derfor meget opmærksom på, at længere tids brug af medicinen kan påvirke din fordøjelse, immunforsvar m.m.
 2. Mange kvinder oplever sure opstød i forbindelse med graviditet, hvilket kan handle om at kroppen har svært ved at vende sig til den nye situation og føler sig "invaderet". Men naturligvis også det fysiske pres som barnet kan skabe op på mavesækken. Nogle gange er det muligt, at løsne og lette trykket.
 3. Når vi er pressede eller stressede glemmer vi ofte også at trække vejret dybt, hvilket får brystkassen til at trække sig sammen og blive spændt og stiv. Disse spændinger sidder i området, hvor spiserøret rammer mavesækken og kan derfor være årsagen til, at den ikke lukker tæt. Så træk vejret dybt og bevæg overkroppen fx i cirkler og 8-taller.
 4. Hvis vi er pressede, stressede og har hård mave eller forstoppelse, vil kroppen nogle gange også producere mere mavesyre for at hjælpe på problemet. Altså kan mavesyren skyldes at kroppen er i alarmberedskab.
 5. Spændinger i halsen, munden og især kæbespændinger kan også trække i spiserøret og helt ned i mavesækken. Hvis du skærer tænder, bider hårdt sammen eller på anden måde føler dig spændt i halsen og munden, kan det derfor også være årsagen.
 6. Har dit barn fået klippet tungebåndet eller konstateret stramt tungebånd, så vær også opmærksom på at det er lige så vigtigt at få løsnet alle de andre spændinger i nakke, brystkasse og mellemgulv.

Mange tror at citroner er syre for kroppen, men de er faktisk basiske...

Her er lidt hjælp til kosten.

Frugt (især rosiner og dadler), mandler, paranødder, græskarkerner, kokosnød, tangprodukter, hvidløg, ingefær, urter, salat, avocado er nogle af de basedannende fødevarer som kan være gode hvis vi vil skabe balance til de mange syredannede fødevarer vi ofte indtager rigeligt af.

Men der er også dem der "snyder lidt" nemlig citrusfrugter, tomater og eddike som er sure, men virker basiske når de kommer til nyrerne.

Du kan læse mere om syre/basebalancen hér på Radiodoktoren.dk

Hård mave og mave-smerter?

Vores mave fortæller os dagligt hvordan vi inderst inde har det, om der er flow eller noget vi ikke kan fordøje - også i overført betydning

Hård mave, mavesmerter, hæmorider...

Min baby vil helst spise ved H bryst

Hvordan ved jeg om min baby er ved at få en favoritside eller problemer med amning skyldes spændinger?

Favoritside, ammeproblemer og skævt baghoved

Alternativ til movicol og lactulose

Lille Arthurs kolik og ondt i maven startede muligvis allerede under graviditeten...

Alternativ til movicol og lactulose

4 Comments

 1. Anette Clemmesen den september 2, 2016 kl. 9:14 am

  Jeg har refluks dog ikke sure opstød. Mine symptomer er : trykken for brystet og på ryggen mellem skulderbladene , åndenød, hæshed, samt bøvser jeg når jeg har spist eller hvis jeg bøjer mig ned. Kan du hjælpe mig og hvad vil fu anbefale ???
  Kh Anette

  • Lene Kamilla Hansen den september 2, 2016 kl. 10:30 am

   Hej Anette og tak for dit super gode spørgsmål!

   Det at du oplever trykken for brystet og mellem skulderbladene siger mig, at din brystkasse kunne være spændt. Og når den er spændt er åndenød og sure opstød/reflux ofte også nogle af de symptomer man oplever. Desuden kunne det tyde på en spænding videre op i halsen og måske nakken. Jeg vil meget gerne kigge på det. Send mig gerne en sms på 30285953, så ringer jeg dig op eller vi kan finde en tid.
   De varmeste hilsner
   Lene Kamilla

   • Anja den oktober 3, 2022 kl. 4:42 pm

    Hej
    Jeg er lidt nysgerrig på hvad der hjalp på hende, som stillede ovenstående spørgsmål? Jeg har nemlig fuldstændig lignende symptomer og det påvirker mig psykisk.
    Vh.
    Anja

    • Panilla (Lene Kamilla) den oktober 10, 2022 kl. 5:12 pm

     Hej Anja

     Det kan jeg desværre ikke oplyse, men jeg vil anbefale at få kigget på både spændinger og de temaer der “gemmer sig” i brystkassen, halsen og mellemgulvet.

     At få løsnet det blidt samt få ro på nervesystemet og forstå hvad kroppen prøver at fortælle dig, er ofte en rigtig god kombi.

     Giver du udtryk for hvad du har på hjertet?
     Trækker du vejret overfladisk?
     Giver du dig selv lov til bare at “være”?
     Falder du sammen?
     Virker din brystkasse stiv?
     Er halsen spændt?
     Føler du dig værdig til at leve det liv du ønsker?

     Der kan være flere ting i spil. Håber du kan bruge noget af dette og ellers er du altid velkommen i klinikken eller til online sparring og analyse.

     Dbh Panilla

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.