Sure opstød, halsbrand og reflux

Det er surt og kan ødelægge spiserøret - men måske er det ikke for surt, måske er problemet blot, at det løber den forkerte vej...

Vidste du, at sure opstød og reflux kan skyldes spændinger i brystkassen, der forhindrer overgangen mellem spiserøret og mavesækken i at lukke tæt?

Løber maden den forkerte vej og op i halsen?

Oplever du ofte sure opstød eller halsbrand?

Eller døjer dit barn med reflux?

Så ved du sikkert også, at det er farligt for spiserøret.

Uanset om du eller dit barn får syrehæmmende medicin (fx movicol) og ønsker at blive fri for denne. Eller du har forsøgt med basisk føde eller andet og ikke har fundet årsagen til de sure opstød, så er dette skrevet til dig..

Vidste du, at sure opstød kan skyldes, at overgangen mellem spiserøret og mavesækken ikke slutter tæt?

Sure opstød forbindes ofte med for meget mavesyre og det er uden tvivl vigtigt, at se på om den føde der indtages er basisk nok.

Indtager du fx meget syreholdig føde såsom kaffe, cola, slik og hvidt brød, så kan dette nemt være årsagen (se link og liste med basisk kost længere nede på siden). Men det er langt fra altid tilfældet.

Overgangen fra spiserøret til mavesækken, også kaldet mavemunden fungerer lidt som en ”dør” eller åbning i mavesækkens øverste del.

Hvis der er spændinger i brystkassen, kan denne ”dør” stå lidt på klem. Den slutter med andre ord ikke helt tæt og væsken, fra mavesækken, kan derfor smutte den forkerte vej og op i spiserøret igen.

Dette er typisk værst når man ligger ned, bøvser eller andet, hvor der kommer et pres nedefra og op.

Hvis det sker en sjælden gang imellem går det nok, selvom det kan være ubehageligt. Men sker det ofte, kan det være farligt og ætse spiserøret.

Mange får derfor ordineret syrehæmmende medicin for at afhjælpe problemet. Desværre dog ofte uden fokus på bivirkninger, hvad der kan være årsag til problemet eller viden om alternative behandlingsmuligheder, der ikke skader kroppen.

Samtidig er der amerikanske undersøgelser der peger på, at man kan have sure opstød selvom der faktisk er for lidt mavesyre. Endnu en god grund til at kigge på årsagen til de sure opstød, i stedet for at mindske syren i mavesækken.

Jeg har samlet 5 små tips/ting der er værd at vide om sure opstød/reflux:

 1. Tilstrækkelig med mavesyre er vigtigt for, at kunne fordøje maden effektivt, danne nok B12 vitamin og holde uønskede bakterier og parasitter væk. Derfor er en af bivirkningerne ved den syrehæmmende medicin også fordøjelses-/tarmproblemer. Vær derfor meget opmærksom på, at længere tids brug af medicinen kan påvirke din fordøjelse, immunforsvar m.m.
 2. Mange kvinder oplever sure opstød i forbindelse med graviditet, hvor barnet presser op på mavesækken og det hele kan blive lidt ”presset” eller stramt. Nogle gange er det muligt, at løsne og lette trykket, men så længe barnet fylder, er der jo en helt naturlig årsag.
 3. Hvis kroppen er presset pga. spændinger og voldsomme smerter (ikke bare i brystkassen, men hele kroppen) dannes der ekstra syre i kroppen. Den er simpelthen på overarbejde, hvilket bl.a. også kan gøre os “morgensure” eller irritable, men ikke nødvendigvis giver sure opstød.
 4. Når vi er stressede glemmer vi ofte at trække vejret dybt, hvilket får brystkassen til at trække sig sammen og blive lidt spændt og stiv. Disse spændinger sidder i området, hvor spiserøret rammer mavesækken og kan derfor være årsagen til, at den ikke lukker tæt.
 5. Spændinger i halsen og kæbespændinger kan også trække i spiserøret og helt ned i mavesækken. Hvis du skærer tænder, bider hårdt sammen eller på anden måde føler dig spændt i halsen og munden, kan det derfor også være årsagen.
Behandling maven barn - Mybodyandmind 1500x

En naturlig og blid behandling der fjerner de sure opstød

Du kan prøve, om du selv kan lette trykket lidt, ved at "trække" maven fra brystkassens kant og ned mod navlen på en udånding. Måske er du øm i dette område? Måske fornemmer du, at brystkassen er spændt? Eller måske oplever du symptomerne primært omkring halsen og spiserøret?

Jeg har hjulpet flere, hvor vi enten har kunne fjerne eller mindske de sure opstød, synkebesvær og uforklarlige mavesmerter. Ofte er der tale om spændinger omkring spiserøret, mavesækken og brystkassen samt hele den afstressende effekt, hvor nervesystemet igen finder ro og balance og dermed slapper af.

Er du itvivl om jeg måske kan hjælpe dig eller din familie, så tag gerne fat i mig på sms eller ring til 30285953

Du kan også læse mere her under "det tilbyder jeg".

Uforklarlig uro hos din baby?

Mange babyer får movicol selvom der både er gode naturlige behandlingsmuligheder og selvom der kan være helt andre grunde til uro hos den lille eller ondt i maven. Læs her om Arthur der fik KST...

Fik du medicin under graviditeten?

Kan en baby have hovedpine?

Baghovedet eller kraniet behøver ikke være synligt skævt. Din baby kan godt have ondt i hovedet alligevel.

Kan en baby have hovedpine?

Trykken for brystet?

Har du mistanke om hjerteproblemer eller trykken for brystet kan dette også være et udtryk for den spænding, som ligeledes kan give sure opstød eller halsbrand.

Mistanke om hjerteproblemer?

Spiser du basedannende fødevarer?

Det er naturligvis en rigtig god ide, at være opmærksom på din kost også. Har du fx tendens til at drikke meget kaffe, cola o.lign.?

Frugt (især rosiner og dadler), mandler, paranødder, græskarkerner, kokosnød, tangprodukter, hvidløg, ingefær, urter, salat, avocado o.s.v. er nogle af de basedannende fødevarer.

Og så er der dem der "snyder lidt" nemlig citrusfrugter, tomater og eddike som er sure, men virker basiske når de kommer til nyrerne.

Se mere om syre/basebalancen på Radiodoktoren.dk
Hvad fortæller kroppen dig - Mail-klubben 1300x

Mærker du også kroppen og ville du ønske, at du vidste hvad den prøvede at fortælle dig?

2 Comments

 1. Anette Clemmesen den september 2, 2016 kl. 9:14 am

  Jeg har refluks dog ikke sure opstød. Mine symptomer er : trykken for brystet og på ryggen mellem skulderbladene , åndenød, hæshed, samt bøvser jeg når jeg har spist eller hvis jeg bøjer mig ned. Kan du hjælpe mig og hvad vil fu anbefale ???
  Kh Anette

  • Lene Kamilla Hansen den september 2, 2016 kl. 10:30 am

   Hej Anette og tak for dit super gode spørgsmål!

   Det at du oplever trykken for brystet og mellem skulderbladene siger mig, at din brystkasse kunne være spændt. Og når den er spændt er åndenød og sure opstød/reflux ofte også nogle af de symptomer man oplever. Desuden kunne det tyde på en spænding videre op i halsen og måske nakken. Jeg vil meget gerne kigge på det. Send mig gerne en sms på 30285953, så ringer jeg dig op eller vi kan finde en tid.
   De varmeste hilsner
   Lene Kamilla

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.