Stivhed i kroppen når du går, kan være tegn på, at din hjerne degenererer

Jeg kan ikke garantere, at du undgår demens, men hvis du også tænker, at det er forsøget værd at forebygge, så er her et par ting du kan være opmærksom på.

Svinger du med armene når du går?

Eller kender du en der er blevet lidt "stiv i kroppen" og holdt op med at svinge med armene.

Altså symmetrisk. Sådan et godt og naturligt sving når man går.

Så er der en lille alarmklokke du måske skal lytte til.

For selvom der ikke er nogen garanti for, at vi kan undgå demens, så tænker jeg altid, at det er værd at forebygge og være opmærksom på kroppens små signaler. Ikke mindst når den mangler ilt og nærring eller bevægelse og flow.

 

Jeg har ladet mig fortælle, at et af de første tegn på, at din hjerne er ved at degenerere er, at du mister dit naturlige armsving når du går 

Nu kan vi jo godt gå og blive lidt stive i kroppen, når det fx er glat udenfor og vi er bange for at sætte os på r.....

Jeg ved også godt, at du heller ikke svinger så meget med armene, hvis du har slået din skulder eller nakke. Men hvis det ikke er glat og du har fået løsnet og behandlet din skulder, så bør dit armsving føles frit og naturligt.

Hvis ikke, så er det en god lille test...

Tjek om det er blevet en dårlig vane, at du går med hånden i den ene lomme. Om du skal holde hunden skiftesvis i højre og venstre hånd. Eller om du rent faktisk er blevet stiv i kroppen og ikke svinger med armene når du går eller du er blevet stiv i kroppen, når du står ud af sengen om morgenen.

Her er 3 gode tips til hvad jeg ser der virker, hvis du vil styrke din hjerne og være smidig i kroppen - hvem ved, måske undgår vi også at hjernen degenererer og vi udvikler demens...

1. Sving med armene når du går tur

Bevægelse er sundt og godt og sender mere ilt til hjernen. Men hvis du har en tendens til, at gå med hænderne i lommen, så op med dem og gå en god tur hvor du rigtig svinger med armene. Det er en god krydsbevægelse, som også aktiverer hjernen.

Hvis du har en hund der trækker i snoren, så sørg for at skifte hundesnoren fra hånd til hånd, så det ikke hele tiden er den ene arm der trækkes fremad.

Hvis du går hånd i hånd med én, så giv gerne vedkommende et ekstra sving eller del gerne denne side, hvis du kender en, der går lidt som en stiv pind. Måske har vedkommende brug for, at få aktiveret hjernen. Vi ved jo, at når hjernen degenererer, så øges risikoen for parkinson og demens.

Jeg har lige lånt et billede på pinterest, som viser hvordan det er godt at gå. Dog behøver det ikke, at være helt så stort et sving. Men når dit venstre ben er fremme, så skal din højre arm være fremme. Og samtidig skal venstre arm være bag din krop sammen med dit højre ben.

Pinterest - lånt billede af armsving

2. Lav blide stræk og afspænding - og få løsnet op for dine spændinger, hvis det ikke er nok

Hvis du er anspændt kan det naturligvis også forhindre et naturligt sving og give ømme muskler og led. Det kan derfor også være en rigtig god ide, at lave yoga eller andre blide øvelser samt få løsnet fx nakke og kranie, så du kan svinge frit.

Samtidig kan det hjælpe på, at der kommer ekstra ilt til hjernen og de områder, som måske er "stivnet" lidt.

 

Se eventuelt også - "Få mere ilt til hjernen"

 

Personligt så oplever jeg, at min hjerne "brokker sig" hvis jeg går hånd i hånd med én der ikke svinger. Jeg kan simpelthen mærke hvordan stivheden begynder at brede sig i kroppen. Det samme gælder, hvis jeg har noget tøj på, hvor jeg ikke føler jeg kan bevæge mig frit. Det kan fx være en jakke, der sidder for stramt over skulderne.

3. Sørg for at din krop er i balance og dine cellemembraner ikke er stive

Hvis du har en mere eller mindre kronisk inflammation i kroppen, så kan det giver ømme og stive led. Noget flere peger på kan være årsagen til mange sygdomme herunder demens.

Det er derfor en super god ide, at kigge på den indre balance, hvis du oplever stivhed. Som jeg fortæller i videoen ovenfor, så går jeg fx ikke længere som en gammel kone når jeg står ud af sengen - og tro mig, det gjorde jeg før.

Har du spørgsmål til hvorvidt jeg måske kan hjælpe dig, så giv mig gerne et kald og lad os få en uforpligtende snak.

Ring/sms til 30 28 59 53.

Hjernerystelse - hjælp til selvhjælp

Ved du hvordan du skal behandle hjernerystelse, hvis du vil hjælpe dig selv, dit barn eller en du kender?

Hvert år får 25.000 danskere hjernerystelse. Af dem får 2.500 varige mén.

Hjernerystelse kan blive kronisk - hjælp til selvhjælp

Er du stiv i nakken?

Spændinger i skulder og nakke kan selvfølgelig også påvirke dit armsving...

Piskesmæld og nakkeskader

Kan du frit trække vejret?

Test her om din vejrtrækning er god og dyb og om du får ilt nok til hjernen...

Når hjernen ikke får ilt nok

4 Comments

 1. Roxanne Thrane den august 25, 2018 kl. 10:04 pm

  Hej.
  Har en ældre mor på godt firs år, som der har røget det meste af sit liv, men som faldt om for ikke så længe siden, på grund af ilt mangel.
  Kan hun have taget skade i den tid hun var uden ilt?
  For jeg har fornyligt oplevet at min ældre mor blive voldelig og give mig en lussing.
  Og jeg kan ikke lade være med at tænke på om det har noget at gøre med at hun lå uden ilt i nogle få minutter.
  Hendes hukommelse og væremåde over for mig er også ændret.
  Hun blev diagnoseret med kol for ca fem år siden.
  Jeg vil gerne vide om hendes måde at være på nu kan være ændret på grund af ilt mangelen.
  På forhånd tak for hjælpen.
  Mvh Roxanne Thrane

  • Lene Kamilla Hansen den september 4, 2018 kl. 7:10 pm

   Kære Roxanne

   Tak for dit spørgsmål.

   Din mors ændrede opførsel kan både skyldes faldet og iltmangel. Måske der er tale om en form for demens. Hun kan have slået hovedet men noget kunne tyde på, at frontallappen er blevet påvirket, hvilket sagtens kan skyldes iltmangel og påvirke hendes opførsel. Jeg vil klart opfordre til, at I kontakter lægen så hun kan blive undersøgt nærmere, hvis der ikke allerede er igangsat en undersøgelse. Rigtig god bedring til hende.
   De varmeste hilsner
   Lene Kamilla Hansen

 2. Kirsten Schmidt den marts 4, 2019 kl. 5:10 pm

  Jeg har fået konstateret. [mangler ilt til hjernen], er i B12 behandling, men har på det sidste følt , jeg fryser uanset meget tøj på kroppen, ret ubehageligt, er det en følge efter minus ilt,eller andet? Med venlig hilsen Kirsten Schmidt kirsten

  • Lene Kamilla Hansen den marts 7, 2019 kl. 9:44 pm

   Hej Kirsten og tak for dit spørgsmål

   Du skriver, at du har fået konstateret manglende ilt til hjernen, hvis jeg forstår dig korrekt? Hvem har konstateret dette og hvilke andre symptomer oplever du, udover at du fryser? Jeg kan ikke sige med sikkerhed om det er årsagen til, at du fryser. Men jeg oplever, at der fx ofte er en sammenhæng mellem kolde hænder og fødder og det, at vi ikke trækker vejret dybt. Som om vi bogstavelig talt trækker os “tilbage” hvis vi fx ikke føler, at vi kan være i verden eller vores omgivelser eller af anden grund bliver stive i brystkassen. Du er meget velkommen til at kontakte mig på 30285953, så vi kan snakke nærmere og se om jeg måske kan hjælpe dig videre. De bedste hilsner Lene Kamilla

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.