Hård mave, mavesmerter, hæmorider, oppustet mave eller prutter der lugter?

Det er en god ide at lytte til maven, men har du tænkt på at din mave dagligt fortæller dig rigtig meget om hvordan du har det indeni?

Når vi døjer med forstoppelse.

Mavesmerter.

Hård mave.

Luft i maven.

Eller andre tarmproblemer.

Så skyldes det ikke kun det vi spiser.

Der er ofte flere ting i spil og som altid, har det noget at sige hvordan vores nervesystem har det.

Er det i alarmberedskab eller er vi mentalt eller følelsesmæssigt på overarbejde, så vil fordøjelsen næsten altid være påvirket. Det er nemlig når vi slapper af - altså sådan rigtig slapper af, at vi fordøjer bedst.

Hård mave. Forstoppelse. Prutter eller afføring der lugter fælt. Bukser der strammer fordi maven hæver op og en irriteret tyktarm, kan med andre ord være tegn på at kroppen er på overarbejde og der måske er noget du er igang med at overhøre, en dyb frustration eller vrede "du æder" eller noget du har svært ved at fordøje.

At holde øje med maven og hvad den fortæller dig, kan med andre ord hurtigt fortælle dig hvordan du har det "indeni" og om dit nervesystem er "på vagt/overarbejde eller der er ro på systemet".

Det er derfor slet ikke så tosset at "lytte" til maven.

Det forklarer jeg lidt mere om i videoen herunder.

Har du lyst til selv at gå på opdagelse og finde ind til årsagen, så er her lidt spørgsmål til refleksion...

 1. Spænder du i maven?
 2. Har du et stort svaj i lænden og overstrakte knæ?
 3. Har du gammelt arvæv i maven?
 4. Er der noget du har svært ved at give slip på?
 5. Står du pt i noget der er svært at håndtere eller "fordøje" i overført betydning?
 6. Oplever du flow eller modstand i dit liv?
 7. Er der ro omkring toiletbesøg?
 8. Er dit nervesystem i alarmberedskab?
 9. Føler du dig stresset og/eller anspændt?
 10. Oplever du angst, frygt eller noget du er bange for?
 11. Gemmer der sig vrede eller frustration i dig?
 12. Spiser du varieret og får du fx nok fibre og vand?
 13. Ved du om du optager den næring du har brug for og udskiller det du ikke kan bruge?

 

Mange har efterhånden hørt at vores humør og overskud er afhængig af vores fordøjelse. Eller at et tarmsystem der ikke fungerer, kan være en af årsagerne til at vi er stressede.

Men jeg tror på, at det hele hænger sammen og det kan i sig selv være ret "forløsende" at få øje på hvad der stresser maven.

Mange og store prutter kan fx være et godt tegn på at kroppen fordøjer, slipper og reparerer. Men lugter de kan det omvendt være tegn på at afføringen står i tarmen og der måske er noget der er svært at fordøje.

Det kan skyldes spændinger i maven fx pga. arvæv eller en dårlig holdning. Men der kan også være noget der er svært at fordøje, enten maden eller i overført betydning som fx en konflikt der rumsterer indeni.

Derfor har jeg fokus på helheden og hjælper gerne med at finde ind til årsagerne samt forløse det der blokerer - nogle gange både i overført betydning, fordi der er følelsesmæssige temaer i spil og helt bogstaveligt fordi maven er anspændt og vagus nerven påvirket.

Jeg oplever at problemer med maven ofte handler om spændinger, blokeringer, uforløste følelser og et nervesystem der er på overarbejde.

Men maven kan også fortælle os om der mangler flow, om noget er svært at slippe, om du har modstand på noget eller som sagt om noget er ufordøjeligt - også i overført betydning.

Er det din baby der døjer med forstoppelse eller hård mave?

Mange af de babyer jeg møder har et nervesystem der er lidt i alarmberedskab og hvis dette er kombineret med spændinger fx i nakken og dybt under kraniet eller i maven og omkring nyrerne, så er der ofte udfordringer med fordøjelsen.

Det kan dog også være relevant og ofte en stor hjælp både for mor og baby, at booke en kærlig mor-baby-behandling hvor vi kigger på helheden (se mere hér under det tilbyder jeg). Mor og barn påvirker jo helt naturligt hinanden og nogle gange er det mors stress, angst eller smerter, som den lille reagerer på.

 

Ønsker du hjælp til at komme dybere ind til årsagen til de problemer du oplever med maven og ikke mindst hjælp til at forløse det der får maven til "at slå knuder" og kroppen til at spænde op, så hjælper jeg gerne gennem samtale, analyse og blid behandling med Kranio-Sakral Terapi.

Har du en kronisk inflammation i tarmen, irriteret tyktarm, mavesår eller lignende, så kan det også være en god ide at kombinere med Trykkammer behandling, der hjælper kroppen til at heale hurtigere (se evt. mere om Trykkammer behandling hér).

Du er også velkommen til at skrive en kommentar herunder hvis du har spørgsmål eller kontakte mig på 30285953 for en kort uforpligtende samtale.

P.S. Lige en kort bemærkning til movicol og andre afføringsmidler

Det er måske nærliggende at tænke, at vi bare skal hjælpe afføringen ud hvis der er forstoppelse.

Men movicol og andre afføringsmidler fjerner i min optik ikke problemet eller årsagen. Derfor ender mange også med forstoppelse igen, når de forsøger at trappe ud af medicinen.

Jeg vil derfor altid anbefale at kigge på helheden. På årsagerne. På hvad kroppen prøver at fortælle. Ikke mindst når de små babyer har svært ved at komme af med det. Kroppen skriger ofte bare på hjælp og som sagt - når der er ro på nervesystemet, så fordøjer vi bare bedre.

Se evt. mere her om alternativ til movicol og lactulose.

Træt af topmave og ekstra kilo?

Her er 3 gode grunde til, at Kranio-Sakral Terapi kan virke lidt som en naturlig slankekur og gøre maven mindre oppustet

Træt af topmave, oppustet mave, slankekure og ekstra kilo?

Græder din baby som om det gør ondt?

Jeg møder meget ofte babyer der er utrøstelige og forældre der har fået at vide, at det er meget normalt at babyer græder eller der ikke er noget at gøre...

Er det normalt at baby græder, har ondt i maven...

Sure opstød, halsbrand og reflux

Løber maden den forkerte vej og op i halsen. Det er surt og kan ødelægge...

Sure opstød, halsbrand og reflux

2 Comments

 1. Signe den december 11, 2023 kl. 4:54 am

  Hej:) jeg er så glad for at læse alt dette og er ved at finde endnu mere ind til hvorfor jeg sover så dårligt tit ~ ikke kan falde i søvn og bare ligger og er varm, prutter luft ud og venter på søvnen.
  Ofte har jeg mærket efter flere timer, at der faktisk er meget luft i min mave de nætter.
  I nat sidder jeg nu her og kl er 5.32 og jeg har igen stadig ikke sovet. Det er cirka hver anden nat i denne periode den sidste måneds tid.
  Jeg kan mærke at der er en hæmoride som gør ondt og er kommet i løbet af det sidste døgn. Jeg mærkede at min lænd i forgårs var svækket/svaret var større og jeg kunne ikke støtte så godt som ellers.
  Havde været rigtig ked af det aftenen før og urolig dagene før det pga hjemlige ting med min kærestes stress.
  Jeg sover utrolig dårligt når der er stress følelse fra nogen omkring eller mig selv. Vi har ingen børn, så på den måde kan jeg indhente søvn og ro mange dage.
  Ligenu er det sådan, at jeg arbejder 3 dage om ugen om indhenter søvn, ro, fordøjer indtryk og finder ind til mig selv de andre dage. Men jeg når ikke rigtig Mig og udtrykke mig nok, fordi jeg hele tiden indhenter søvn, for at holde sygdom fra døren…. jeg bliver let syg mindst en gang om måneden og ikke kun ved menstruation. Men også der.
  Ja 🙂 jeg er glad, rolig inden i mig og elsker livet. Jeg bliver bare påvirket af meget stressede stemninger, uro som står på i perioder og når jeg oveni købet bor sammen med én som har følelsen af stress meget ofte og jeg skal gribe og tale ind i det for ellers oplever jeg at det fylder hele huset. Bogstaveligt talt ~ det emmer af stress, uro og vrede, når han ikke bliver grebet.
  Det sætter sig i mig og jeg er samtidig dejligt sensitiv og elsker at opleve hverdagenes små ting, naturen som taler og alt muligt.
  Det blev langt 🙂 og jeg smiler kan jeg mærke og prøver at prutte luft ud, for maven viser mig ved lydene og rumler nu “ja, det er smadder fyldende alt det og vi skal bruge tid til at fordøje” så hvordan gør andre…for at der er ro nok, tid nok, jeg er meget for mig selv og elsker at være bare mig i alt som universet taler og sender, er og viser.
  Griner med universet og over dagligdags ting og synes det er lærende og spændende at se livet folde sig ud.
  Spiser godt, fibre, grøntsager, ingen gluten og ris, majs og dyrene får lov at have deres egne varer for sig selv 😉 .
  Så drikker jeg 2 liter vand og te derudover om dagen. Ingen alkohol, det sir mig ikke noget. Ingen sukker, det føles mærkeligt i kroppen.
  Tager b multi, kal-mag m.k2 og d, multivit, zink, selen, jern med nogle dages pause imellem (ved menstruation hver dag i 3-4 dage), c vit, d vit hver dag med olivenolie.
  I dag spiste jeg 3 små svesker fordi jeg kunne mærke hæmoriden komme.
  Lytter mærker sanser oplever min krop hver dag og taler til den, med mit sind og mærker mine grænser. Der har før været mange år siden barn, hvor de grænser blev tværet ud, så jeg har indgået en aftale med mig selv om, at sådan bliver det aldrig mere.
  Det er så alligevel en følelse af, at jeg dagligt skal sætte grænser mere end jeg har overskud til føler jeg. Kan det være der skoen trykker? Nå 🙂 langt og håber, at det giver mening ❤️
  Kærlige hilsner Signe og godnat/godmorgen

  • Panilla (Lene Kamilla) den december 11, 2023 kl. 1:00 pm

   Kære Signe

   Hvor er det skønt at læse hvordan du tydeligvis mærker din krop, lytter og gør mange gode ting.

   Jeg fornemmer at der kan være en grad af “alarm-tilstand” i din krop og dit nervesystem. Som om kroppen er på vagt og måske forsøger at gøre dig opmærksom på noget dybereliggende.

   Når nervesystemet er på vagt, er søvnen ofte påvirket og som du selv er inde på kan det måske handle om et gammelt tema ift. dine grænser, som det kunne være godt at arbejde dybere med sammen med dybe vejrtrækninger.

   Har du set min podcast? Tænker at der måske også er noget du kan bruge i afsnittet “når nervesystemet er i alarmberedskab”. Du finder den her: https://mybodyandmind.dk/podcast-kaere-krop-jeg-lytter-nu-hvad-fortaeller-du/

   Dbh Panilla

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.