Er kroppen stiv og anspændt og har du eller dit barn svært ved at finde ro?

Mange babyer og voksne har det jeg lidt forsimplet kalder "en tændt knap" hvor kroppen har svært ved selv at slukke for den igen...

Måske kender du følelsen.

Du træder ud på et glat fortov og straks spænder hele kroppen op.

Alle indre alarmklokker slår til.

Især hos os der tidligere har taget turen og er endt på røven eller med baghovedet i isen.

Kroppen bliver stiv som en pind.

Al fokus sættes ind på at holde balancen.

Og det er først når der igen er fast grund under fødderne, at vi kan slappe helt af og trække vejret dybt.

I bund og grund er det jo egentlig meget smart.

At nervesystemet helt automatisk "trykker på en knap" og straks er alle muskler tændt.

Knap så smart er det dog hvis nervesystemet ikke får slukket for den der "knap" igen. Det ville jo svare til at lyset konstant var tændt, hvilket er hårdt i længden og gør det lidt sværere at komme helt ned i den dybe søvn og finde ro.

Det gode er dog, at der ofte kun skal få behandlinger til, før man mærker en markant forskel, hvis vi vel og mærke opdager i tide, at det er "knappen der sidder fast".

Lad mig forklare hvad jeg mener med at "knappen er tændt eller sidder fast" og hvordan du faktisk ret let kan se eller teste om det er det...

Jeg oplever især ved urolige babyer og børn, at de har en "tændt knap" og det er derfor de har svært ved at finde ro og slappe af. Deres nervesystemet og krop er med andre ord på overarbejde og får de hjælp indenfor de første par måneder, så er 1-3 behandlinger ofte nok.

Er der flere ting i spil, som fx spændinger, et skævt kranie, udfordringer med at ligge på maven, ammeproblemer osv. så kan det også "aktivere knappen".

For hver gang vi bliver udfordret, skal kæmpe ekstra eller det gør ondt, så tændes eller aktiveres vores sympatiske nervesystem - altså "knappen tændes" igen.

Det gælder dog ikke kun hos babyer og børn. Jeg oplever præcis det samme hos en del voksne med stress. Her er det dog sjældent at det kun er knappen der er tændt, da et aktivt nervesystem ofte også resulterer i fysiske spændinger og blokeringer i kroppen.

Sådan tester eller ser du nemt om du selv eller dit barn har en "tændt knap" konstant eller engang imellem

1. Læg dig godt tilrette i sengen og mærk din krop. Slapper dine muskler helt af eller spænder du fx i nakken, benene, bækkenet eller i ansigtet?

Hvis musklerne er spændte, når de ikke behøver være det, er det typisk tegn på at nervesystemet er lidt på vagt eller i det jeg kalder "alarmberedskab". Fx oplever mange at kæberne er anspændte selvom de ikke spiser.

2. Ved babyer er det ofte tydeligt at knappen er tændt fx hvis de ligger uroligt ved brystet, vågner ofte eller skal vugges meget længe for at finde ind i søvnen.

Jeg møder mange babyer og børn hvor nervesystemet er i alarmberedskab og der er faktisk ofte forældre der spørg hvilken knap jeg trykkede på, for det er ret tydeligt når "knappen" slukkes og de finder en helt anden ro.

Har du spørgsmål så stil dem gerne i en kommentar herunder eller kontakt mig på 30285953 eller på mail Panilla@mybodyandmind.dk

Nogle gange er det mors knap der er tændt

Jeg bookede tid i håb om, at det kunne hjælpe på min søns søvnproblemer, men det viste sig at det var mig og ikke min søn der havde brug for behandling, fortæller Sussi

Hele familien sov bedre da mor fik ro på kroppen - læs Sussis historie hér

Skal livet være en kamp?

Er du også vokset op med, at du skal kæmpe for alting? Hvor du måske i stedet skulle lytte, samarbejde og anerkende? Ved du hvad det gør ved din krop?

Hvorfor skal det være en kamp?

Stiv i kroppen når du går?

Jeg kan ikke garantere, at du undgår demens, men hvis du også tænker, at det er forsøget værd at forebygge, så er her et par ting du kan være opmærksom på.

Stivhed i kroppen kan være tegn på din hjerne degenererer

Efterlad en kommentar





This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.