Den magiske søvn “knap” – forstå de 3 typer af søvnproblemer
Har du også svært ved at falde i søvn, er du bare ikke rigtig udhvilet når du vågner eller holder tankerne dig vågen midt om natten?
Jeg ser typisk 3 typer af søvnproblemer.
Derfor smiler jeg også og det varmer mit hjerte, når jeg ind imellem hører kommentarer som...
"Kan du ikke trykke på den der knap igen. Jeg har sovet så godt siden sidst" eller "hvilken knap trykkede du på, for han sov i flere timer efter behandlingen og har været meget mere rolig og nem at putte".
For selvom jeg ikke har trykket på nogen specifik knap.
Desværre. Var det bare så enkelt.
Så er der alligevel tale om noget som bunder lidt i det samme.
Nemlig et nervesystem der ikke kan finde ro.
Men hvad betyder det egentlig?
Når nervesystemet ikke kan finde ro, resulterer det i en indre uro. Manglende evne til, at give slip. En hjerne der kører videre, hvor den skulle lukke ned og bruge natten til at rense ud, fordøje og finde ny energi. Og dermed en hjerne og krop der ikke er udhvilet eller fortsat på overarbejde, når morgensolen rammer eller vækkeuret ringer.
Her nedenfor uddyber jeg de 3 primære udfordringer jeg møder og hvad du selv kan gøre for, at "aktivere den magiske søvn-knap", så du og dem du holder af, kan sove som en drøm og alle være dejlig udhvilet og fuld af energi til en ny dag.
1. Er det tankemylder der holder dig vågen eller gør, at du ligger søvnløs om natten?
Tanker der kører i ring. To-do-listen. Eller bekymringer.
Vi ved, at vores tanker og følelser spiller en stor rolle og påvirker kroppen fysisk. Derfor er det også vigtigt, at forholde sig kærligt til dem.
Fx kan det være en god ide, at skrive dagbog inden du skal sove. Altså den klassiske bog der ligger på natbordet, hvor du får dagens tanker og måske det du lige skal huske, ned på papir. Det kan også være en taknemmelighedsdagbog. Pointen er, at du får det ud af hovedet og gennem hånden ned på papiret.
Når det er sagt, så oplever jeg også, at kraniet, kæberne og nakken ofte er spændt, ved dem der ligger vågen og spekulerer om natten eller har svært ved, at finde ro.
Det er den evige diskussion om hønen og ægget. For hvis vi ligger og spekulerer eller har for meget mellem ørerne, så kan det hele godt spænde op. På samme måde kan spændinger i kæberne, nakken og kraniet, gøre det svært for kroppen og nervesystemet, at slappe af.
Hvis du mærker spændinger, så tjek evt. disse øvelser til kæbesmerter og kæbespændinger.
2. Sover du meget, men føler dig ikke udhvilet eller virker dit barn stadig træt op af formiddagen?
Jeg møder en del der tror, at søvnen er god blot fordi man sover meget.
Men selvom vi skal sove nok (ca. 8 timer er mest optimalt), så er længden ikke alene et udtryk for kvaliteten.
Hvis du eller dit barn ikke er udhvilet eller du oplever, at blive træt igen sidst på formiddagen eller midt på dagen, så kan det godt være udtryk for, at søvnen ikke er god.
For selvom vi er "langt væk", så kan kroppen og hjernen godt være på arbejde imens.
Fx siger man, at det tager kroppen ca. 8 timer, at halvere kofein i blodet. Det er ikke alle der kan mærke det, men det hæmmer søvnkernen i hjernen og kan dermed gøre det svært, at komme ned i den dybe søvn.
Hvis kroppen er anspændt eller stresset, kan det også gøre det svært for nervesystemet, at finde helt ro, selvom du føler, at du har sovet.
Det vil sige, at du godt kan sove meget, men mens du sover er det som om kroppen stadig arbejder videre og nogle gange i et ret højt tempo. Nogle oplever det helt fysisk ved, at vende og dreje sig mange gange. Der er derfor ikke noget at sige til, at du er træt når du vågner.
Problemet er dog ikke kun, at du er træt. Den dybe søvn er vigtig for at "rense hjernen".
Du kan læse mere om søvnen og hvorfor den er vigtig hér.
3. Har du svært ved at falde i søvn eller har dit barn svært ved, at "give slip" og finde ro?
Når kroppen kører i højeste gear.
Eller nervesystemet "kører lidt i ring".
Typisk hvis vi er lidt stresede eller bare aldrig kan finde "stop-knappen", så ser jeg ofte to ting. Enten den ovenfor. At man nemt kan sove og sove meget, men ikke rigtig får den gode dybe søvn. Eller, at man kan have være svært at falde i søvn eller give slip.
Måske er du en af dem der kan blive ved og ved, for du er jo alligevel ikke træt eller klar til at sove? Måske har du ligefrem fået skubbet hele døgnet.
Eller måske er du blevet "overtræt" ligesom man ofte ser hos børn. Og så bliver det rigtig svært.
Men det der er rigtig interessant er, om nervesystemet simpelthen ikke selv kan finde ud af, at "give slip".
Jeg ser det hos både babyer, børn og voksne. Nervesystemet kører simpelthen i "loop".
Hvis det er tilfældet, så er det virkelig vigtigt, at arbejde med roen. At geare ned. Droppe elektroniske impulser og skarpt lys lige inden sengetid. Og på alle måder hjælpe kroppen til, at finde ro.
Hvis det ikke er nok, så overvej, at få hjælp til, at slippe den "spænding" der sidder i nervesystemet. Det er her jeg ser den største effekt og oplever de mest urolige babyer, finde den dybeste skønne ro.
Men kombiner det meget gerne med alt det du selv kan gøre.
P.S. Jeg bliver ind imellem spurgt, hvordan det kan være, at nogle babyer har svært ved at falde i søvn. Det kan skyldes, at den lille er skæv, anspændt eller har haft en hård fødsel og der så sidder en "spænding" i nervesystemet.
Hvis det er tilfældet, kan det gøre en kæmpe forskel, at få hjælp. Ofte skal der ikke mere end få behandlinger til, før der kommer en helt anden ro og det bliver lettere at putte. Uden jeg naturligvis kan garantere noget. Men de fleste oplever hurtig forandring.
Du er velkommen til, at kontakte mig for en uforpligtende snak om jeg måske kan hjælpe dig eller dit barn på 30285953.
Jeg tilbyder også kærlig og ærlig online sparring, med gennemgang af øvelser og en snak om hvad du bedst selv kan gøre, hvilket nogle gange kan være nok.
Stressen gav slip i kroppen
Vi kan tale om og ændre dårlige tankemønstre. Og vi kan arbejde med følelserne. Men kroppen husker. Chrita fortæller her sin historie...
Hvilken pude er bedst?
Leder du også efter en god pude der støtter din nakke bedst muligt eller måske en ny seng?
Sover du godt og nok?
Der er flere grunde til, at søvnen er vigtig for os, men hvornår sover vi nok og hvad er god søvn? Jeg er nysgerrig på søvnen. Ikke mindst fordi jeg kan se...