Tung i hovedet, træt og uoplagt – Får du ilt nok til hjernen?
Du ved sikkert godt at hjernen har brug for ilt, men når kroppen er stresset glemmer vi nogle gange den gode vejrtrækning der øger mængden af ilt til hjernen
Tung i hovedet.
Træthed.
Eller en uoplagt, stresset og udmattet krop.
Kan være tegn på at hjernen mangler ilt.
Måske kender du følelsen af at der mangler ilt eller luft i et rum. Du bliver træt, tung i hovedet og måske lidt stresset, uoplagt og ukoncentreret.
Her hjælper det ofte at få luftet ud, bevæge kroppen og trække vejret dybt eller gå en tur og få lidt frisk luft og bevægelse, da det ilter blodet.
Men når kroppen er stresset sker der ofte det, at brystkassen bliver lidt stiv og vi trækker vejret mere overfladisk. Vi ender med andre ord i en lidt "selvforstærkende negativ spiral" hvor vi får mindre og mindre ilt til hjernen og kroppen bliver mere og mere stresset.
Vidste du...
- At iltning af blodet og dermed ilt/næring til cellerne i hele kroppen (og hjernen) sker gennem lungerne/indåndingen?
- At 70 % af kroppens affaldsstoffer udskilles gennem udåndingen?
- At et åndedræt der primært foregår oppe i brystkassen, cirkulerer omkring en halv liter blod igennem lungerne i minuttet.
- At du ved at trække vejret “helt ned i maven” ilter blodet dobbelt så meget og dermed får ekstra ilt til hjernen.
Det er altså ikke ligegyldigt hvordan du trækker vejret og slet ikke hvis du mærker, at kroppen virker stresset eller hjernen er træt, tung og uoplagt.
Er du i tvivl om du trækker vejret "dybt nok" eller der godt kunne komme ekstra ilt til hjernen?
- Test din vejrtrækning med disse 3 simple trin
1. Når du trækker vejret helt normalt
Er det så primært den øverste del af din brystkasse der bevæger sig?
Eller er det nærmest ikke synligt at du trækker vejret?
Læg eventuelt din ene hånd på maven.
Mærk om du helt naturligt, blødt og uden nogen form for modstand eller besvær kommer helt ned i maven.
Din mave skal gerne udvide sig, som om luften pustede maven op. Er der modstand kan det skyldes spændinger og blokeringer i brystkasse og mellemgulv.
Hvis det kun er den øverste del af din brystkasse der bevæger sig eller hvis der næsten ikke er nogen bevægelse, så kan du vinde rigtig meget "energi" ved at forbedre/ændre din vejrtrækning.
2. Prøv at trække vejret helt ned i maven, så din mave bliver stor og blød og hold vejret et øjeblik før du puster langsomt ud igen
Hvordan føles det?
Er det nemt, frit og naturligt?
Eller mærker du modstand og som om vejrtrækningen "hakker lidt"? Nogle oplever også at blive en anelse svimmel fordi der pludselig kommer mere ilt til hjernen end der plejer.
Jeg oplever at stress kan give en overfladisk vejrtrækning og en stiv brystkasse, hvor det kan være svært, at komme helt ned i maven. Når der kommer ro på nervesystemet og spændingerne i brystkasse og mellemgulv bliver løsnet, bliver det ofte også nemmere at trække vejret dybt og frit.
3. Du kan prøve at "udvide" brystkassen ved at lave et lille pres indefra og fylde "maven" og dernæst brystkassen med luft
Hold det lidt før du puster ud og gentag evt. 2-3 gange.
Hvordan føles det?
Kunne du mærke at der kom ekstra ilt til hjernen? Måske mærke et lille sus eller svimmelhed, fordi hjernen fik et ekstra skud ilt?
Eller blev det blot nemmere at trække vejret helt naturligt efter disse øvelser?
Hvis det føles helt naturligt for dig at "fylde" maven og dernæst også brystkassen uden besvær, så har du en god vejrtrækning og behøver kun at være opmærksom hvis den pludselig bliver mere overfladisk.
Ofte handler det jo lige så meget om, at vi husker de dybe vejrtrækninger og får bevæget os, så vi får iltet blodet.
Ønsker du mere ilt til hjernen og kunne kroppen godt bruge hjælp til en mere fri og ubesværet vejrtrækning?
Så sig endelig til.
Jeg hjælper gerne.
Både med at læse kroppen og sætte den fri.
Den blide Kranio-Sakral Terapi hjælper ikke blot med at få kroppen og musklerne til at slappe af. Det er ofte også den bedste vej til at få ro på nervesystemet og når vi kigger på helheden, så er det også lettere at minimere mængden af stress.
Har du udfordringer med at ilte blodet, har du været ude for en ulykke eller er din lungekapacitet begrænset, så vil anbefale dig at overveje Trykkammer behandling. Du kan læse mere om Trykkammer behandling og hvordan det foregår hér eller hvornår og hvorfor der kan være brug for ekstra ilt hér.
Ønsker du at booke tid til en behandling eller har du spørgsmål, så er du altid velkommen til at kontakte mig på 30285953. Du er også velkommen til at skrive en kommentar herunder hvis du har spørgsmål.
P.S. Her er 2 skønne vejrtræknings-øvelser, hvis du vil øve dig i at trække vejret dybt
Brug 10 min før du skal sove. Læg hænderne på maven lige under brystkassen og luk øjnene. Koncentrer dig kun om vejrtrækningen, der skal helt ned og fylde maven med luft. Lad maven blive stor og blød.
Forestil dig en firkantet kasse. Du trækker nu vejret mens du "tegner" kassen inde i dit hoved.
Træk vejret ind mens du uden lyd langsomt tæller til 4, hold vejret mens du igen tæller til 4 (i samme tempo), pust ud (gennem næsen) mens du tæller til 4, og hold vejret “ude” mens du tæller til 4.
Gentag 4 - 4 - 4 - 4. Fortsæt indtil du falder i søvn eller finder en dyb ro i kroppen.
Gå fx en lang tur ved vandet. Ved at gå holder du kroppen beskæftiget, men det er ikke en konkurrence om hvor langt du kan nå. Undgå at stresse kroppen, men gå i det tempo der passer dig.
Stop ind imellem op og træk vejret dybt ned i maven. Hold vejret lidt og mærk hvordan du kommer dybere og dybere ned i kroppen for hver gang. Mellem 45 og 75 % af kroppen er væske. Vandet har derfor en stærk indflydelse på os, hvis vi lukker havets lyde, vibrationer og dufte ind.
Når vi har en blokering i mellemgulvet og dermed svært ved at trække vejret helt ned i maven, så kan der gemme sig en dyb indre konflikt eller følelse af ikke at kunne tage livet ind. At der ikke er "plads til mig". Det er derfor en smuk lille øvelse i at suge livet og den friske havluft til sig.
Hortons hovedpine?
En uge i juni ændrede Mads liv sig fra 3-4 daglige migræne anfald til ingen. Det var Mads' egen fornemmelse, at hans migræneanfald kom, fordi hjernen manglede ilt. Hør her interview med Mads efter 10 behandlinger.
9 mulige årsager til hovedpine
Ville du ønske der var et naturligt alternativ til pillerne eller vil du også gerne finde årsagen til, at din hovedpine eller migræne kommer igen og igen?
Stiv i kroppen når du går?
Jeg kan ikke garantere, at du undgår demens, men hvis du også tænker, at det er forsøget værd at forebygge, så læg mærke til om du svinger med armene når du går ellers kan det være tegn på....
Wow! This article is great! Ilearn something
new everyday! Thnk you! If you dont mind, Id like to reference this post on my
site. I will link back to this post. Thanks again!
Thank you Clarence – ofcourse you are welcome to link anytime you like! Best regards, Lene Kamilla
Jeg har problemer med den dybe vejrtrækning ( helt ned i maven ) Har været stresset og anspændt efter en begivenhed i familien. Det medfører, at jeg ligesom mister verden omkring mig. Bliver utilpas og mangler fornemmelse for tid og sted. Jeg har ofte hovedpine og svimmelhed / balance problemer. Jeg blev rigtig glad, ved at læse om din vejrtrækning problemer. Det. Kunne måske være en del af min problematisk. Med venlig hilsen Preben. 28441235.
Hej Preben,
Vejrtrækningen har meget større betydning end man skulle tro og ofte oplever jeg, at brystkassen bliver lidt “stiv” hvis man er stresset. Det kan derfor også blive sværere at trække vejret dybt når kroppen er presset. Du er meget velkommen til at kontakte mig, hvis du er interesseret i en gennemgang af kroppen og en snak om hvad du selv kan gøre.
De varmeste hilsner
Lene Kamilla,
Jeg har i de sidste 14 dage fået enmærkelig fornemmelse af besvær med frisk luft der hæmmer min vejrtrækningen.det startede sådan i det små,men i nat er det blevet hele tiden også når jeg sidder op, det har jeg ikke mærket før.Der er lige som en tyngende luft i min lejlighed,sådan føler jeg det,og det er helt nyt for mig.hvad kan der være galt.Jeg går.lange ture og har ikke besvær med det overhovedet.Jeg er ellers rask føler jeg selv.
Hej Asta, det er svært at svare på her men jeg synes, at du uanset hvad lige skal snakke med din læge. Hvis du føler, at du fint kan trække vejret udenfor men ikke i lejligheden, så kunne der måske være noget galt indenfor. Kunne der være tale om svamp, fugt eller støv, som du reagerer på?
Hej Jeg er 50 år.Jeg har problemer med vejrtrækning og hurtigt bankende hjerte . Om natten, når jeg sover, falder jeg i søvn flere gange , og jeg har sammen problem. Uden for mit hus har jeg ikke noget proble .I går var min datter hjemme hos mig, og hun sagde, at hun havde det samme problem i mit hus.Hun siger, at hun ikke har problemer i eget hus eller andre steder.Med venlig hilsen Sherin
Hej Sherin, hvis det kun er i hjemmet du/I oplever problemet, så skal du nok overveje at tænke i andre baner. Jeg tror på, at der er mere mellem himmel og jord og har selv oplevet at blive påvirket, men det er desværre ikke noget jeg kan hjælpe med. Dbh Panilla
Jeg har lige sagt mit job op efter mange år, hvor kroppen igennem 1år har forsøgt at råbe mig op med hoste og åndenød pga psykisk stress.
Jeg ændrede nogle ting i hverdagen bla stå op ved pc f8rsøgtw at blive bevidst om dybere vejrtrækning.
Jeg fik en vink med en vognstang og røg ba bu på sygehuset og efter opsigelse for 3uger sigende er jeg nu stille påbegyndt dybere vejrtrækning og blir svimmel og har åndenød så jeg kun kan gå små ture. Jeg får kropsterapi for at rette op på krop og psyke.
Har du gode råd til mig ift vejrtrækning og specielt åndenød? Jeg håber virkelig det er stress som er årsag og jeg kan vandre igen på sigt.
Hej og tak for dit spørgsmål
Jeg oplever, at brystkassen og mellemgulvet ofte kan være blevet helt “stift” og det dermed fysisk kan være svært, at trække vejret dybt før det er blevet løsnet. Det kan føles lidt som modstand eller hakken i vejrtrækningen, når man forsøger at tage dybe vejrtrækninger. Så tænker det vil være en god ide, at få din terapeut til at hjælpe dig med at åbne op og løsne spændingerne. Se evt. også mit indlæg omkring skulder-nakke spændinger. De øvelser kunne måske også være gode at supplere med. Du har linket her: https://mybodyandmind.dk/2018/04/5-tips-til-nakke-og-skulderspaendinger/
At du bliver svimmel i forbindelse med de dybe vejrtrækninger skyldes måske, at du nu får mere ilt til hjernen. Det er kun et godt tegn men kan virke overvældende og det kan derfor være en ide, at starte med de dybe vejrtrækninger mens du ligger ned.
Sidst men ikke mindst vil jeg anbefale, at du finder noget der kan hjælpe dig med at slappe af og få ro på nervesystemet. Ofte ender vi med at “gøre” en helt masse hvor vi måske har aller mest brug for ro. Dine gåture lyder som god “medicin” og det skal nok blive godt igen.
Dbh Panilla
Hvordan er en korrekt vejrtrækning om natten? Den kan jeg man jo ikke styre bevidst.
Jeg tror jeg trækker vejret oppe i brystet om natten og ikke l maven/mellemgulvet…
Hej Malene
Jeg tror ikke vi skal bekymre os om vejrtrækningen mens vi sover. Men det kan være en rigtig god ide, at hjælpe kroppen til at slappe af og trække vejret dybt inden du skal sove. Det er også en dejlig måde at lande i sengen og lige mærke kroppen.
Hvis du mærker fysisk modstand eller at det er svært at få luften helt ned i maven (eller endnu bedre ned i maven og lænden), så har jeg et lille trick du kan prøve af.
Træk vejret dybt. Så dybt du kan. Gerne helt ned i lænden, så maven udvider sig. Og brug så dine muskler til at “presse” indefra. Hold vejret et øjeblik og pust så ud. Gentag 2-3 gange og prøv derefter med blide dybe vejrtrækninger igen.
Jo mere vi er bevidste om vejrtrækningen i vores vågne timer og sikrer, at der ikke er noget fysisk der blokerer. Jo bedre skal den også nok blive om natten.
Håber du kunne bruge mit svar.
Dbh Panilla
Hej 🙂
Jeg har haft angst i 10 år og stress i en længere periode.(spænder meget i tunge og kæbe)Jeg er begyndt ikke at trække vejret ordentligt om dagen, altså som om at jeg holder vejret og pludselig bliver svimmel og bevidst omkring at jeg ikke har trukket vejret. Kan det ske under søvnen også? Har optaget at jeg pludselig ikke trækker vejret og snorker sådan meget lavt. Har en tid ved en øre, næse Hals læge, om det er søvnapnø, for er helt smadret dagen lang. Men problemet er også at hvis jeg blot vil tage en lille morfar midt på dagen, så lige inden jeg falder i søvn, vågner jeg brat op og hyperventilerer og har meget voldsom hjertebanken, men kan stress/angsten virkelig gøre så det minder om søvnapnø?
Mvh.
Maria
Hej Maria
God ide at få undersøgt om du har søvnapnø men ja, en stresset krop med angst kan i den grad give en begrænset overfladisk vejrtrækning.
At du vågner brat og hyperventilerer kunne også godt tyde på, at din krop og dit nervesystem er på vagt og måske “bange for at falde i søvn” eller give slip. Ligesom det at du spænder meget i tunge og kæbe kan være tegn på at kroppen er stresset og påvirke vejrtrækningen/ilt til hjernen.
Måske disse øvelser kan hjælpe dig: https://mybodyandmind.dk/ondt-i-kaeben-7-smaa-ansigts-oevelser-til-at-mindske-kaebesmerter/
Dbh Panilla
Jeg er ofte svimmel og har lavt blodsukker om morgenen. Samtidig trykken mellem tindingerne mere end egentlig hovedpine.. svimmel til tider, som jeg har været i perioder i mit liv. Jeg er 57 år, spiser sundt og er slank men dyrker nok for lidt motion.
Hvad kan jeg gøre for at få det bedre?
Mvh Lina
Hej Lina
Jeg vil anbefale dig at spørge lægen ift. dit blodsukker. Kunne det tænkes at du lever for sundt eller trækker vejret overfladisk?
Med hensyn til spændingerne eller trykken mellem tindingerne vil jeg skulle have mine hænder på for at kunne svare mere kvalificeret. Men vores balance er påvirket af flere ting, herunder dit indre øre og øjnene. Så hvis du har spændinger midt i kraniet mellem tindingerne og måske oplever lidt irriterede/trætte/ømme øjne så kunne det være rigtig godt at få en Kranio-Sakral Terapeut til at kigge på det.
Håber det hjalp dig lidt på vej.
Dbh Pannilla